TEMA

lørdag 13.07 2019
 

Kronikk

Kan dette blir en matsuksess?

Tang og tare brukes som mat flere steder i verden, men her til lands er vi ikke kommet skikkelig i gang ennå. Det kan endre seg.

fredag 28.12 2018
Disse kan du stemme på: Mia Landsem, Marit Bjørgen, Heidi Bjerkan, Håkon Bleken og trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdal er kandidatene til Årets trønder. 
        
            (Foto: Kim Nygård)

Årets trønder 2018:

Dette er finalistenes trønderfavoritter

Sodd og sjømat. «Trondheimsreisen» og Hannah Ryggen. Birgit Skarstein og Petter Northug. Granåsen og Habitat. Trondheimsolistene og Astrid Smeplass. Dette er noen hederspriskandidatenes trønderske favoritter.

De få sjelene som prøver å satse på lokalmat fra havet mangler et miljø for å utveksle erfaringer med og interesseorganisasjoner. Det fører til at fiskehjeller langs kysten står tomme, skriver dagens gjesteskribent. 
        
            (Foto: NTB / scanpix, NTB scanpix)

Gjestekommentar

Foredling av fisk er en kunnskap i forfall

Den beste julesilda kommer fortsatt fra Danmark. Lokalmatbølgen som snart skal fylle norske julefrokostbord har enda ikke nådd kysten.

fredag 28.09 2018
Kan det bli bedre? Masse godt og friskt krabbekjøtt. God pasta. Noen utvalgte andre smaker som har felles oppdrag: Gjøre hovedpersonen, taskekrabbe, enda bedre. 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Kjøkkenveien:

Høstens vidunderligste råvare

Det hender man tenker at høsten er for jævlig og at alt det verste kommer vestfra, fra havet.

torsdag 06.09 2018
De benyttet en 40-fots kjølekonteiner, og temperaturen ble avlest jevnlig under turen. 
        
            (Foto: NTS Shipping)

Fraktet fersk laks med båt til Nederland

Rederiet NTS Shipping AS har dokumentert at frakting av fersk laks på kjøl med sjøtransport fra Midt-Norge til Europa er kvalitetsmessig forsvarlig.

fredag 24.08 2018
Den nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik (Frp) deltok på fiskerimessen Nor-Fishing denne uka. 
        
            (Foto: Mariann Dybdahl, Adresseavisen)

Adresseavisen mener

Sjømat er det nærmeste vi kommer den nye oljen

I messehallene på Øya står alt fra avansert fryseteknologi til fiskekroker på utstilling.

mandag 04.06 2018
Trondheim kommune jobber for å redusere bruken av plast, blant annet ønsker de å fjerne bruken av éngangsservise i plast fra sine virksomheter.  
        
            (Foto: Aagot Opheim )

Adresseavisen mener

Etterlengtet innsats for plastfritt Trondheim

Trondheim kommune bruker store mengder plast, og det er riktig av kommunen å innskrenke unødvendig bruk av plast.

lørdag 19.05 2018
 

Mattilsynet med advarsel mot trønderske skjell

Advarer mot farlig gift i skjell i Trondheimsfjorden, Hitra og Frøya.

mandag 15.01 2018
 

Signert

2018 blir et år da nye globale mattrender kommer til å ta av

mandag 08.01 2018
Havbruk sto for 72 prosent av verdien av norsk sjømateksport i 2017. Bildet er fra Salmars lakseslakteri på Frøya. 
        
            (Foto: Rune Petter Ness)

Ny rekord for sjømateksport

Norge eksporterte sjømat for 94,5 milliarder kroner i 2017. Det er en økning på 3 prosent fra rekordåret 2016, ifølge Norges sjømatråd.

tirsdag 05.12 2017
 

Trøndelag redder verden

Følg debatten: Er det egentlig ønskelig med vekst i sjømatnæringa?

Lakselus, rømming og andre miljøproblemer skaper konflikter. Vi tar debatten om det er ønskelig med en mangedobling av sjømatproduksjonen.

torsdag 30.11 2017
Plast overalt: Avfallet samler seg opp i fjæra langs hele norskekysten. Før eller senere blir det mikroplast, kan bli spist av fisker eller reker som vi igjen får på vårt matbord. 
        
            (Foto: Christine Schefte)

Dette er miljøministerens åtte tiltak mot plast i havet

tirsdag 28.11 2017
 

Trøndelag redder verden

Her henger Trøndelags neste industrieventyr

Trøndelagskysten er velegnet for å dyrke tare i stor skala, viser ny forskning. Alt ligger til rette for en ny storindustri.

torsdag 23.11 2017
Dette er framtida: Mariel Kjønnøy (t.v.) skal bli fiskehelsebiolog og går på akvakulturlinja, Odin Østmark Sivertsen går på linja for fiske og fangst og tenker seg et liv på båt. Markus Haug går akvakultur. Han har hatt sommerjobb på Salmar. - En uke på og en uke av. Helt perfekt, sier han. 
        
            (Foto: Kirsti Marthine Flathagen)

Trøndelag redder verden

Markus, Mariel og Odin (17) vil vasse i jobbtilbud når de er ferdig med utdanningen

Robotene tar over jobben med fiskeskjæring og filetering. Nå trenger sjømatnæringen teknikere, ingeniører, biologer og folk som kan industriell matproduksjon.

onsdag 22.11 2017
Tror på eventyr: Spesialrådgiver Karl A. Almås i Sintef står bak beregningene som viser at det kan bli jobb-bonanza på trøndelagskysten.  

TRØNDELAG REDDER VERDEN

Denne bransjen kan gi 38 000 nye jobber i Trøndelag

Det kan bli jobb-bonanza, dersom trøndelagskysten skal produsere fem ganger mer mat enn i dag.

fredag 07.07 2017
Trondheim, Kjøkkenveien: Gratinert sjøkreps 
        
            (Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES)

Kjøkkenveien:

Et perfekt måltid

Et perfekt måltid kan for noen være et kjøttstykke på over et halvt kilo, for andre en bitte liten smak av friskt hav.

mandag 22.05 2017
Påvirkningskraft:  Med ansettelsen av Robert Eriksson kommer NSL til å få en tydelig og synlig leder stemme med påvirkningskraft til å fremme gode rammebetingelser for norske sjømatbedrifter, ifølge organisasjonens styreleder.
 
        
            (Foto: Richard Sagen)

Skal sørge for bedre betingelser for sjømatnæringen

Robert Eriksson skal bruke sine 20 år med politisk erfaring til å skaffe bedre betingelser for Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Ny jobb: Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson skal heretter fronte oppdretts- og sjømattbransjen. 

Robert Eriksson til sjømatbransjen

Robert Eriksson blir toppsjef i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.