Martins kro og kaféhistorie

Martins Kro ble startet i 1957 av Martin Michaelsen og var den senere restaurantkongens første etablissement. Stedet har vært både restaurant, pub, nattklubb, kafé og dansested.

Saken oppdateres.

I starten besøkt av byens dannede borgere, senere et sted for sjøfolk, taxisjåfører og også byens mer belastede klientell. I starten en pengemaskin, på slutten hjemsøkt av en rekke konkurser. Nå hovedkvarteret til MC Ruthless.

Les her et utdrag fra en artikkel i 1992 av Adresseavisens journalist Ulf Dalheim:

Martins Kro på Ila Pir er blitt det reneste spøkelseshus i Trondheims restaurantverden. I løpet av de siste årene har fire forskjellige drivere gått personlig konkurs på grunn av Martins.

Den siste som er rammet av konkursspøkelset som har herjet så sterkt med Martins forskjellige restauratører, er 61 år gamle Bergljot Arnøy. Hun overtok kafeen for knapt et år siden, men er nå slått konkurs etter begjæring av Skattefogden i Sør-Trøndelag.

Martins Kro var en av grunnpilarene i Martin Michaelsens restaurantkompleks. Bygget i 1957, og frem til 80-tallet en viktig inntektskilde for kroverten.

- En trofast, god forretning. Virkelig solid, sier Martin Michaelsen i dag. Han minnes de første årene da Martins var et fasjonabelt og populært sted hvor byens dannede borgere gikk for å spise og danse.

-Det er bittert å høre at det igjen er konkurs, sier Michaelsen. I hans tid hadde stedet byens største middagsomsetning på søndager, ofte over 1000 porsjoner. Mesterkokken Basit er forøvrig en av dem som har vært innom Martins i en periode.

Elendigheten startet i etterkant av Martin Michaelsens salg av sin totale virksomhet til eiendomskongen Kaare Berg i Oslo på midten av 80-tallet. Berg sitter stadig med eierinteressene og leiekontrakten.

Ifølge bobestyrer har Bergljot Arnøy hatt fire ansatte og en månedsomsetning på rundt 150000 kroner det korte året hun har drevet Martins Kro, Ila Pir. Kundeklientellet har for det meste vært lastebil- og drosjesjåfører. I Martin Michaelsens beste periode ga restauran-ten arbeid til hele 18 mennesker.

Så langt Dalheims artikkel. Senere i 1992 overtok Frode Rønning og Guttorm Berg. De kalte stedet Skipperkroa og innførte spiseplikt. Etter en del frem og tilbake ble det slutt på spisestedet og Ruthless tok over i 1996.

 
 
På forsiden nå