Skotthyll-historien

Det var en gang to halvbrødre som kom til Norge fra Skottland. Den ene var mye finere enn den andre, men ingen av dem klarte å få med seg særlig mange av nordmennene.

Saken oppdateres.

Slik kunne fortellingen om golf og skotthyll ha startet. Hva som skjedde videre med snobbe-bror golf som klarte å bli verdensberømt og samtidig riste av seg overklassestempelet og gjøre seg populær blant folket i Norge, er vel kjent. Den litt fattigslige halvbroren skotthyll fikk en beskjeden blomstringstid for tyve år siden, men er snart er i ferd med å bli en verneverdig aktivitet.

Noen holder imidlertid stand. Fortsatt dyrkes skotthyll av entusiaster hist og her i Trøndelag og et par andre steder i landet. Det er egne kretser i Trondheim, i Orkdal-Skaun, i Nord-Trøndelag, på Møre og på Østlandet, med til sammen vel 700 medlemmer. Visstnok har ikke idrettsforskerne klart å finne ut av opprinnelsen til skotthyll.

Noen mener å vite at det var skotske og engelske ingeniører som var med på byggingen av Trondheim-Støren-banen i 1860 som bragte med seg skotthyll til landsdelen. Navnet kan underbygge denne teorien. At golf-sporten kommer fra Skottland er mer uomtvistelig, men mye tyder altså på at gressplenenes køllesvingerne har en illegitim halvbror.

I Sverige har man for øvrig en liknende kastesport som heter «varpa», og her hjemme har man praktisert ulike skotthyll-liknende varianter. Blant annet kastet man hestesko mot pinne rundt om på bygda til langt opp i 50- og 60-årene.

Mens golfspillet fram til i dag har hatt størst oppslutning i de høyere lag av befolkningen og har blitt en verdensidrett med , har skotthyll alltid vært knyttet til arbeiderklasse, bygdelag og enkele NM-arrangement som toppen av karriere-mulighetene.

Ingen av skotte-brødrene har tradisjonelt vært i nærheten av å bli de helt store folkeforlystelsene her i landet, selv om et avisreferat fra Adresseavisen i 1934 kan tyde på at det kan ha vært tilfellet før krigen. I 1934 skal det første trondheimsmesterskapet i skotthyll på Sørem gård ha samlet hele 3000 (!) tilskuere. Nå til dags er det stort sett bare eliteserien i fotball som samler tilskuere.

(2001)

På forsiden nå