– Stabil oppslutning for Ap vil være et tegn på at de har tapt på denne saken, sier valgforsker ved NTNU i Trondheim, Anders Todal Jenssen, til NTB.

Normalt ville Arbeiderpartiet ha økt sin popularitet hos velgerne i lys av at den økonomiske krisen blir dypere enn ventet. Men nå skygger den betente striden rundt statens indirekte eierskap i Aker Solutions for «de gode sakene», mener han.

Ap holder landsmøte i Oslo til helgen, og da er det avgjørende at Aker-saken er ute av mediene. Et Aker-ekko mellom landsmøteveggene vil skape forstyrrende og potensielt skadelig støy, påpeker Jenssen.

– Partienes landsmøter oppfattes om et utstillingsvindu, og derfor gjelder det å holde dem fri for konflikter og brysomme saker. Du skal snakke om de viktigste valgsakene, og da gjør slike saker bare ugagn, sier han.

– Forhandlinger

Jenssen poengterer at statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg må sørge for å fjerne oppmerksomheten rundt Aker-striden før landsmøtet åpner i Folkets Hus i Oslo lørdag klokka 13.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) ville ikke forskuttere et slikt resultat da hun onsdag kveld tok en pause i forhandlingene med Aker, de svenske eierne Investor og Saab for å snakke med pressen. Men hun måtte konstatere at møtevirksomheten etter alt å dømme måtte fortsette torsdag.

– Vi har hatt konstruktive samtaler og en ålreit tone, men det er ingen grunn til å tro at det kommer til noen løsning i kveld, sa Brustad før hun på ny forsvant inn i departementet.

Hun brukte flere ganger betegnelsen forhandlinger om det som tidligere het samtaler. Det er sterk uenighet mellom Aker på den ene siden og de andre eierne i Aker Holding på den andre om kravet fra regjeringen om en behandling av transaksjonene på generalforsamling i Aker Solutions. Normalt vil begge parter måtte jenke seg noe for å komme til en løsning alle kan leve med.

– Regjeringen har varslet en egen gjennomgang av verdivurderingen av transaksjonene. Dette er viktig for oss, i tillegg til selve prosessen, sa Brustad.

Usikkert

Det ble klart tirsdag kveld at selve finansieringen av transaksjonene, et obligasjonslån på rundt 2 milliarder kroner, skal behandles på generalforsamling i Aker Solutions ASA. Brustad ville onsdag ikke være bastant på at hele avtalekomplekset må behandles, men sier det er regjeringens holdning at «saken» må opp til godkjenning i generalforsamlingen.

Advokatfirmaet Simonsen skriver i sin juridiske vurdering for regjeringen at det er en så nær sammenheng mellom avtalen om opptak av obligasjonslånet og transaksjonene at begge deler må forelegges generalforsamlingen for godkjenning.

«De beste grunner taler for at transaksjonene skulle vært godkjent av generalforsamlingen i Aker Solutions for å være rettslig bindende», heter det i vurderingen.

VG skrev onsdag at en av mulighetene regjeringen vurderer er å saksøke Kjell Inge Røkkes Aker ASA hvis partene ikke kommer til enighet i forhandlingene.

– Vi er ikke i mål, og har en vei å gå. Det er for tidlig å si om og når det kommer en løsning, sa Brustad onsdag kveld.

Foto: SCANPIX