Musikk i Nord-Trøndelag (MiNT) får sterk kritikk av musikerorganisasjonen MFO. MiNT anklages for elendig økonomistyring og for å ha subsidiert Nord-Trøndelag Teater med 1,5 millioner på to teaterproduksjoner.

I et internt arbeidsdokument Adresseavisen har fått tilgang til, kritiserer Norges største musikerorganisasjon MFO pengebruken i MiNT på det sterkeste. De hevder at et overforbruk på eksterne prosjekter og en dårlig avtale med Rikskonsertene har gitt MiNT 3,7 millioner i tapt inntekt i løpet av de siste tre årene. I tillegg kommer et bortfall av 1,5 millioner i inntekter fordi MiNT har dreid virksomheten bort fra inntektsgivende undervisning og over mot turnévirksomhet, som utgjør en utgift.Per i dag sliter MiNT med 1,6 millioner i akkumulert underskudd. Så sent som i 2004 hadde den fylkeskommunale musikkordningen et overskudd på nærmere en million. Ved utgangen av 2005 var situasjonen snudd til minus 558 000.

Subsidierte musikaler

Blant de kritiske bemerkningene i det omfattende notatet fra arbeidstakerorganisasjonen til musikerne er det lagt mest vekt på involveringen i kostbare, eksterne produksjoner.De siste årene har MiNT gått med minst 2,1 millioner i minus på produksjonene de har engasjert seg i, ifølge MFOs tall. Særlig kritisk er MFO til bruken av over 900 000 på Weidemann-musikalen «Kjærligheten er blå» på Nord-Trøndelag Teater - en forestilling der ingen av MiNTs egne musikere var med. Denne utgiften kan dermed regnes som et rent tilskudd fra MiNT til det økonomisk skakkkjørte teateret. Slik bruk av midlene i MiNT er, ifølge MFO-skrivet, «helt i ytterkant av MiNTs mandat». MiNT skal også ha brukt 600 000 på «St.Hans-natten» som ble satt opp på samme teater. Her var én av MiNTs musikere med.Til slutt konkluderer MFO med at MiNT siden 2005 har brukt penger på en måte og i et omfang som aldri før og at økonomistyringen og planleggingen har vært dårlig. MFO krever umiddelbar endring og understreker at oppsigelser vil være uaktuelt å godta.Leder Anders Skaugen i MiNT bekrefter de økonomiske problemene. - Vi gikk i null i 2008, men har et akkumulert underskudd - det stemmer. Det jobber vi iherdig med å få jobbet inn. Nå er vi i sluttfasen med en arbeidsgruppe som fylkeskultursjefen har ledet, sier Skaugen.Han bekrefter at MFO har stilt kritiske spørsmål om MiNTs pengebruk, men vil på direkte spørsmål ikke svare på MFOs kritikk om dyre eksterne produksjoner. - De momentene er blitt tatt med inn i arbeidsgruppen og jeg vil ikke kommentere dem før etter at rapporten foreligger, sier Skaugen. Skaugen medgir imidlertid at de to prosjektene med Nord-Trøndelag Teater ble altfor dyre. - De kosta oss uforholdsmessig penger og vi brukte mer enn vi burde, men jeg angrer ikke på at vi var med på de to produksjonene.- Kan det bli aktuelt med oppsigelser? - Nei, det har aldri vært oppe til diskusjon og det er i alle fall utenfor mitt beslutningsfelt. Det vi diskuterer, er forskjellige modeller for videre drift av MiNT - og trenden er positiv, sier Skaugen.

MFO-Trøndelag reagerer sterkt

Bjørnar Austvik i MFO Nord-Trøndelag representerer musikerne i fylkeskommunen. Han sitter i arbeidsgruppen som i løpet av et par dager leverer rapport til fylkesrådet med forslag til hvordan MiNT skal komme seg på rett kjøl. - MFO har vært kritisk til at det har blitt brukt store summer som et slags tilskudd til eksterne prosjekter der musikerne i MiNT ikke er med. Når dette er med og bidrar til et underskudd som til slutt setter stillingene til de ansatte i fare, er det naturlig at organisasjonen reagerer sterkt, sier Austvik. Han har vært med på å forfatte MFOs kritikk mot MiNT. - Det er lett å bli opprørt når folk som har jobbet i 15-20 år i fylkeskommunen, risikerer å bli oppsagt på grunn av det vi anser som uryddig økonomistyring. - Er det opprør blant de ansatte i MiNT mot ledelsen?- Det vil jeg ikke kommentere.