Foto: LENA KNUTLI

En spansktalende dame kom bort til bilen til Margun Asmervik og spurte om veien til sykehuset. Forklaringen var at hun skulle søke hjelp til kunstig befruktning. Med et digert kart skjulte kvinnen sin ugjerning for Asmervik.

- Hun brettet ut kartet over passasjersetet og over håndvesken. Så begynte hun å spørre, halvt på engelsk og halvt på spansk, om hvor sykehuset lå. De spilte på strenger som gjør at man vil hjelpe. Plutselig oppdaget jeg at kartet var fra østlandsområdet, o g at Trøndelag ikke engang var med på kartet. Selvfølgelig burde jeg allerede da ha skjønt det var noe galt, sier Asmervik etterpåklok.

Tok ut 20 000 kroner

Det var torsdag i forrige uke Asmervik var på kjøpesentrene på Tiller og handlet. I kassen betalte hun for matvarene med visakort. Asmervik mistenker en mann, kvinnens kompanjong, for å ha kikket over skulderen hennes og fått tak i koden da hun sto i kassen. Da var det bare for kvinnen å lure med seg lommeboken fra håndvesken - med det store kartet som kamuflasje.

- Spørsmålene hennes var usammenhengende. Plutselig sa hun at sykehuset kanskje ikke var i Trondheim likevel, men i Oslo, og utbrøt «bare glem det». Jeg foreslo at de burde prøve å få hjelp på sykehuset i Trondheim uansett, da de først var her. Men det var hun selvfølgelig helt uinteressert i å høre på. Det skjønte jeg jo etterpå. Hele samtalen var egentlig veldig hyggelig. Mannen kysset meg på hånden som takk for hjelpen før de dro.

Like etterpå blir både visakortet og kredittkortet til Asmervik tappet for nesten 20 000 kroner til sammen i nærmeste minibank, ifølge kontoutskriften.

- Jeg blir trist av situasjonen. Jeg liker ikke å være redd for medmennesker. Det gjør at jeg må bli mer påpasselig. Jeg liker å s tole på folk, sier Asmervik.

Nå advarer hun andre mot å gå i den samme fellen.

- Jeg har hørt flere på Østlandet ha blitt lurt med samme fremgangsmåte. Jeg tror de reiser rundt i landet og lurer flere n ordmenn, sier Asmervik.

- Klassisk

Situasjonen Asmervik tilfeldig havnet i, er dessverre ikke unik. Politiet får stadig flere tilsvarende anmeldelser hvor svindlere opptrer i par, hvor den ene avleder byttet, mens den andre tar for seg av andres goder enten på torget, i butikken eller i busskø.

Men foreløpig har ikke politiet i Sør-Trøndelag hørt om flere slike tilfeller.

- Det er selvfølgelig synd for kvinnen som er blitt frastjålet lommeboken sin. Men dessverre har hverdagen i Trondheim blitt slik. Det er ikke trivelig, sier krimvaktleder Kjell Brevik ved Sentrum politistasjon.

Brevik oppfordrer folk om å passe seg når fremmede tar kontakt i et noe uvanlig ærend.

- Får de lillefingeren, tar de gjerne hele hånden, og hele veska til slutt, advarer Brevik.