Dystert: Styreformann Kim Wahl flankert av konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen (t.v.) og leder i Norges Skogeierforbund, Helge Evju, på pressekonferansen i hovedkvarteret til Norske Skog på Lysaker utenfor Oslo, etter at bedriftsforsamlingen onsdag kveld vedtok å legge ned den ene papirmaskinen på Follum Fabrikker ved Hønefoss. Foto: SCANPIX

I går var verdens nest største avispapirprodusent verdt skarve 3,5 milliarder kroner på børsen. Det tilsvarer omtrent verdien av en ti år gammel avtale med Statkraft, som sikrer Norske Skog 3,5 milliarder kilowattimer (TWh) billig strøm årlig i perioden 2011 – 2020.

Tidligere var kontrakten holdt utenfor regnskapene, men ble besluttet tatt inn etter en omlegging av regnskapspraksisen før jul i fjor. I regnskapet for fjerde kvartal 2007 er verdien anslått til 3,25 milliarder kroner etter skatt.

Holdes kraftkontrakten utenfor, er resten av konsernet praktisk talt verdsatt til null. Eller for å være helt presis: Verdien av de 18 fabrikkstedene i Europa, Asia, Australasia og Sør-Amerika pluss andre eiendeler i konsernet er lik gjelden på 16,4 milliarder kroner.

Tar for hardt i

DnB Nor-analytiker Einar Kilde Evensen mener børsfolket tar feil.

– Jeg mener at aksjen er billig nå. En kurs på 18-19 kroner priser inn en fortsatt strøm av dårlige nyheter, sier han.

Analytikeren tror kursen vil ta seg opp etter hvert som kapasitetsreduksjoner i Norske Skog og hos konkurrentene får effekt. I løpet av de neste 12 månedene spår han en dobling.

En kraftig reduksjon av gjelden er blant medisinene toppledelsen har foreskrevet for å få slutt på hodepinen i Norske Skog. Den raskeste måten å gjøre det på, er å selge eiendeler.

Hovedkontoret på Oksenøya er allerede lagt ut for salg. Og i en telefonkonferanse i begynnelsen av januar sa konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen at også kraftkontrakten kan bli solgt.

Må kutte gjeld

– Vi ser på mulighetene til faktisk å selge deler av den strømmen i dagens gode marked, og bruke inntektene til å betale ned gjeld, sa han.

Nå kan et slikt salg være mer aktuelt enn noen gang. Markedsutviklingen er enda dårligere enn først antatt, den kasserte fabrikkutvidelsen i Brasil har påført konsernet en smell på 450 millioner kroner, og aksjonærene presser stadig hardere på for raske gjeldskutt.

– Det er ikke en umulig tanke at kontraktene kan bli solgt i markedet etter at anlegg formelt er besluttet nedlagt. Da vil uansett ikke selskapet kunne benytte seg av dem, sier Einar Kilde Evensen i DnB Nor.

Et kraftsalg vil garantert føre til bruduljer. Lederen i næringskomiteen på Stortinget, Ola Borte Moe (Sp), reagerte kraftig da han fikk høre om planene i januar. Også internt i Statkraft skal det være en utbredt oppfatning at kontrakten ble inngått for å sikre fortsatt papirproduksjon i Norge - ikke for å gi eierne en mulighet til å tjene raske penger.