Restlageret Trine Pedersen, Ida Leirvik, Ida Nesset og Hanna Bjerke er fire av elevene i ungdomsbedriften JustTrade som importerer varer fra Bangladesh og Tanzania. Foto: Foto: Nils H. Toldnes

Å starte opp en ungdomsbedrift er obligatorisk for mange elever, men det er forskjellige måter å gjøre det på. Trine Pedersen (17), Ida Lervik (17), Ida Nesset (17), Hanna Bjerke (17) og to andre klassekamerater startet JustTrade da de fikk høre at det var mulig å importere varer direkte fra såkalte u-land. Etter diskusjoner om hva som var lettest å selge i Norge, endte de opp med kaffe fra Tanzania, og te og silkeskjerf fra Bangladesh. Varene er laget av bønder som driver i liten målestokk, og alt gjøres for hånd. Ungdommene har fått mye innsikt i hvordan produktene blir laget.

– Det eneste andre stedet de selger denne teen er på Harrods i London, forteller Hanna.

Først og fremst er målet å tjene penger nok til klassetur, men de skal også gi litt av overskuddet til en skole i Bangladesh eller Tanzania, som de handler med. Første leveranse av kaffe, te og fargerike skjerf er allerede utsolgt, og nå venter de på nye produkter.

Krevende

For å få solgt varene har de laget hjemmeside, men mesteparten av salget gjør de gjennom venner og familie. Andre søndag i advent skal de også ha stand på julegård på Skjetlein. Reklameslagordet er at «dette er gaven til den som har alt», og de håper at folk kan få opp øynene for at dette er fine julegaver. Ungdommene har fått med seg at mange vil ha håndlagede varer.

– De som har laget dette i Bangladesh og Tanzania får mer penger ut av arbeidet sitt når vi bruker færrest mulig mellomledd, sier Hanna Bjerke (17).

– Vi vil jo gjerne hjelpe folk som ikke er så rike og ikke bare tenke på oss selv, påpeker Ida Leirvik.

Stor innsats

Mye tid har gått med til å starte opp bedriften og de har brukt av egne penger for å ha råd til å kjøpe inn varene. Selv mener de at de kanskje har møtt litt flere utfordringer enn andre ungdomsbedrifter, siden de må ha kontakt med utlandet og passe på at alt går rett for seg, for eksempel i forhold til Mattilsynet. Heldigvis får de mye hjelp fra mentoren sin. Hun har tidligere besøkt Bangladesh for å se hvordan produksjonene foregår.

– Vi legger kanskje mer i det siden vi vet at pengene går til noe nyttig, mener Trine. Jentene tror også denne måten å jobbe på gjør at de blir enda mer engasjerte i arbeidet med bedriften og at de synes at den store innsatsen blir enda mer givende.

Ungdommene i JustTrade synes også det er artig å holde på med ungdomsbedriften og etter de begynte har de fått veldig lyst til å reise til et av disse landene for å se hvordan det er der og hvordan bøndene har det. Men pengene til klasseturen kommer nok ikke til å sende dem så langt ut i verden.