Foto: RUNE PETTER NESS

Det er snart fire år siden det store politiske eksperimentet på venstresida ble satt i gang: Et radikalt Ap, et valgseier-beruset SV og en grønn avhopper fra de borgerlige skulle styre Trondheim - med budsjettstøtte fra pensjonistene og de enda grønnere.

Hvordan har det gått - hva har de levert?

Gode hjelpere

Adresseavisen har plukket ut hovedløftene fra valgkampen 2003. Og regnskapet viser at de rødgrønne stort sett har holdt sine løfter.Sett i forhold til den rødgrønne regjeringens interne og eksterne oppgjør har fire år med rødgrønt ekteskap i Trondheim stort sett fortonet seg som en lang bryllupsreise, etter det heftige kysset Fagerbakke ga Ottervik valgnatta.

Men de har hatt gode støttespillere. Regjeringen har utvilsomt gitt sine egne i Trondheim drahjelp i form av blanke kroner. God avkastning fra TEV-fondet og økt eiendomsskatt har også hjulpet på økonomien. Og de første valgløftene var lette å innfri: Det kostet ikke noe å rekommunalisere sykehjem og stanse salg av Trondheim kino. Tilbakekjøp av Trondheim e-verk ble det imidlertid ingenting av, og seks år etter salget er verdiene økt så mye at det aldri har vært mindre realistisk enn nå. - Barnehagene! Det er svaret både ordfører og varaordfører gir når de blir spurt om hva de er mest fornøyd med. Den økte takten i skolebyggingen holder begge som en god nummer to. Kulturløft og økte sosialhjelpssatser skryter de også av.

Lovte sykehjem sist

Strengt tatt har Ap lovet sykehjemsplass «til alle som trenger det» også forrige valgkamp, men uten å konkretisere dette nærmere eller sette noen dato for det. - Det er det vi har gjort nå. Jeg har tro på den metodikken: Å sette alle kluter til og bestemme seg for å gå for noe. Slik klarte vi barnehagene, og slik skal vi klare sykehjemmene, sier ordfører Ottervik. Hun minner om at på driftsbudsjettene er det eldreomsorgen som har fått mest også i den perioden som har gått.

Eldreomsorg

- Men det er mye som gjenstår på eldreomsorg, det innrømmer jeg glatt, sier varaordfører Fagerbakke. Varaordføreren er for øvrig minst fornøyd med at SV har tapt når det gjelder byutvikling, og nevner spesielt høyhuset på Valentinlyst.- Vi har heller ikke levert på kollektivtrafikk. Uten rushtidsavgift får vi ikke til nye løsninger som ville skapt et bedre miljø i denne byen. Det er synd, mener Fagerbakke. Ottervik har størst problemer med at de ikke ennå ikke har lyktes med å få til billigere boliger for unge. Fra opposisjonshold har kritikken vært sterkest på for små bevilgninger til barnevern - i tillegg til eldreomsorg. - Hvordan er Rita som ordfører? - Hun er svært dyktig. Men så har hun også en god stand-in, humrer Fagerbakke.