De to litauerne på 30 år nekter i Sør-Trøndelag tingrett straffskyld for at de i oktober innførte 5,4 kg metamfetamin fra Litauen, via Sverige. Da sistemann skulle forklare seg, ga han klart uttrykk for at han på flere punkter var uenig med kameratens forklaring, men var samtidig svært forsiktig med å konkretisere uenigheten.

Begge kan risikere lange fengselsstraffer om de blir funnet skyldige. Derfor er de svært tilbakeholdne når statsadvokat Per M. Schjetne ber dem forklare seg om turen fra Litauen til Soknedal. Der ble de pågrepet sammen med to andre litauere på 26 og 31 år, som bodde i Soknedal. Politiet mener at de sto klare til å motta stoffet.

Vil ikke svare

- Kunne han ta deg med til Norge uten at du visste at det var narkotika i bilen, spurte aktor.

- I så fall er han ikke lenger min venn.

- Ville han ha gjort det?

- Jeg vil ikke svare.

- Du har vel gjort deg noen tanker?

- Ja.

- Hva er du kommet til?

- Alle fakta går imot ham.

- Mener du bevis?

- Ja. Det var hans bil narkotikaen ble funnet i og den lå i et tillaget rom bak dashbordet.

Ifølge tiltalte var det under et lystig lag i Litauen at medtiltalte lurte på om noen ville bli med ham en helgetur til Sverige. Tiltalte sa ja. Først tok de en sveip innom Polen og Tyskland for å se om tiltalte kunne kjøpe en bil som han kunne videreselge i Litauen, men de fant ingen bilforretning på turen.

Deretter dro de til Sverige via Danmark. Kameraten skulle kreve inn penger i Sverige. Kameraten fortalte at han var blitt utvist så mange ganger fra Sverige, at nå ville han komme inn en annen vei.

Havnet i Norge

Den første tiltalte kontaktet en litauer i Sverige som kunne skaffe dem arbeid. Kontaktpersonen i Sverige anbefalte dem heller å dra til Oslo, og der kom de i kontakt med nok en litauer. Men heller ikke han hadde tid til å skaffe dem jobb.

Dermed fikk de telefonnumrene til to litauere i Soknedal. Det meste av det som foregikk etter at de to 30-åringene kom til Oslo, ble overvåket av politiet.

De møtte de to andre litauerne på en parkeringsplass like sør for Soknedal sentrum, og kjørte etter disse. Også dette ble observert av politiet.

Først da politiet slo til da de var fremme i Soknedal, skjønte tiltalte at det måtte være noe som ikke stemte.

Saken fortsetter i dag.