Det er rart med det. Mars måned i år 2001 er ikke den perioden i Europas historie det blir spist mest kjøtt. Utviklingen er til å miste matlysten av. I hvert fall nesten. Vi velger kanskje litt annerledes en periode, og kanskje til og med litt sunnere? I dag lar i hvert fall vi brødet som tradisjonelt serveres til salaten, middagen, suppen, sandwichen være selve hovedretten. En møysommelig bakt foccacia tåler godt det. Pizza er selvsagt Italias største eksportartikkel hva bakverk angår. Men foccacia er i ferd med å bli en meget solid nummer to. Som pizza er foccacia i utgangspunktet et arnestedsbrød. Hos etruskerne i Nord-Italia var dette brødet bakerne laget mens de ventet på at de store bakerovnene skulle oppnå jevn og god varme. Rett etter at glørne ble raket ut, ble foccacia-deigen lagt inn. Romerne ble begeistret for dette landets flate brød og kalte det gruebrød: panus focus. Det er med tiden blitt til foccacia. En bruker mer gjær enn i en pizzadeig, og så er selve hemmeligheten den betydelige mengde olivenolje som helles oppå deigen før steiking. Du kan glemme foccaciaen du har spist før, og du kan glemme oppskriftene du eventuelt har hentet ut tidligere. For nå har vi fått taket på det. Dette tør vi love at du vil bli begeistret for! Denne foccaciaen kan du selvsagt dele i to til å lage panini av - for eksempel med god mozza-rella, tomat, basilikum og olivenolje imellom, eller hvilket som helst fyll du måtte ønske. Eller du kan spise den til hvilken som helst middag, salat eller suppe. Du kan selvsagt også variere med andre typer urter oppå deigen. Du kan i tillegg bruke ost, nøtter, oliven, løk, pesto, poteter - hva du måtte begjære. Men vi ser ikke noen veldig god grunn til å overdrive antall ingredienser. Ihvertfall vil du ikke få følelsen av at noe mangler med blandingen hvitløk, rosmarin og olje. Vi har valgt en svært enkel, men smaksrik salat ved siden av brødet. Eksklusiv, importert pølse spiller en smaksmessig hovedrolle - vi kan vel trygt spise det så lenge det er tilgjengelig. Og så marinerte oliven - som må lages noen dager før du spiser det.

FOCCACIA

1 .

2 .

3 .

5 .

6 .

ITALIENSK SALAMISALAT

1 .

2 .

MARINERTE OLIVEN

1 .

2 .

Tekst: LARS LIAN og OLE JACOB HOEL

Ved siden av: Ikke alle vil leve av brød alene. Foto: TORIL JOHANNESSEN