- Mest spesielle i moderne tid

Dagens solformørkelse skiller seg fra andre tidligere formørkelser av flere årsaker.

Saken oppdateres.

I formiddag klokken 10.15 fikk Trøndelag oppleve en naturbegivenhet av de sjeldne. Nærmere 60 prosent av solskiva var formørket av månen noen minutter etter at sola sto opp.

Etter noen minutters nervepirrende ventinf fordi et tynt skylag dekket sola under den første delen av formørkelsen dukket endelig solskiva og månen som delvis skygget for sola endelig opp i horisonten.– Fantastisk!

– Jeg trolig har Norge aldri opplevd en mer spesiell solformørkelse i moderne tid. Dette var det vel verdt å vente på, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til Adresseavisen.

Han hadde reist ens ærend fra Oslo i går kveld for å være på plass på Gråkallen for å følge formørkelsen,

Dagens solformørkelse skilte seg fra andre tidligere formørkelser av flere årsaker.

Kombinasjonen av morgenrøden fra soloppgangen, det spesielle metalliske lyset som oppstår ved en formørkelse og gjenskinnet fra snøen, gjorde formørkelsen til en opplevelse helt utenom det vanlige.

-Helt knall! Fantastisk! sa en entuasiastisk Knut Jørgen Røed Ødegaard etter at solformørkelsen var slutt like før klokken elleve i formiddag.

Beste været

Værvarselet for formiddagen var meget gunstig. Ingen andre steder i landet hadde så godt vær under formørkelsen. Et tynt skydekke akkurat der sola sto opp så likevel en stund ut til å ødelegge hele begivenheten.

Først 20 minutter etter at sola hadde stått opp dukket solskiva fram fra skyene og de fremmøtte skuelystne på Gråkallen fikk endelig bruk for solformørkelsesbriller og kikkerter med spesialfilter.

Begivenheten på Trondheims høyeste utkikkspunkt samlet en håndfull medlemmer fra Trondheim Astronomiske Forening og kamerateam og journalister fra Adresseavisen, NRK og TV2.

Knut Jørgen Røed Ødegaard ble intervjuet i ett sett både før solformørkelsen og midt under begivenheten og så ut til å strortrives mudt i all viraken.

 
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå