Heretter er det bare dataproduserte symboler som gir varselet ut over de første seks dagene.

Årsaken til at langtidsvarselet forsvinner er at antall meteorologer i varslingavdelingen ved Meteorologisk institutt er redusert med ti årsverk som følge av kutt i budsjettet for 2015.

- Meteorologisk institutt vil heretter bare lage et tekstvarsel som går seks dager fram i tid mot ti dager tidligere, bekrefter Heidi Lippestaddirektør for Organisasjon og samfunn ved  Meteorologisk institutt.

I praksis betyr det at på en tirsdag formiddag, slik som i dag, vil det bare være mulig å få tekstvarselet fram til og med lørdag. Før 1. november ville et slikt varsel ha gått til og med torsdag i neste uke.

Kuttene i staben er løst gjennom tilbud om gavepensjon og midlertidige stillinger som ikke vil bli forlenget.

Utvider meteorologitjenesten på Ørland

To av årsverkene som forsvinner på Blindern vil fra 2016 bli overført til meteorologitjenesten ved Ørland flystasjon som dermed vil få fire meteorologer. På sikt er det planer om å utvide med ytterligere to meteorologer slikt at det totalt vil være seks stykker i tillegg til meteorologikonsulenter.

Rammer døgnturnusen

Nedbemanningen får også konsekvenser for døgnturnusen hos varslingsmeteorologene. Tidligere gikk meteorologene i Oslo, Bergen og Tromsø hver sin turnus. I løpet av 2016 legges det om til én, nasjonal turnus.

Reaksjonene på kuttene ved varslingsavdelingen er kraftige. - Det sier seg selv at meteorologene er lite glad for at staben blir redusert. De føler dette går på yrkesstoltheten løs, forteller Lippestad.

Tekstvarselet lite brukt på yr.no

Selv om langtidsvarselet forsvinner, tror ikke Lippestad dette på sikt vil bli noe savn for publikum.

- Vår analyse av publikumsbruken av yr.no viser at meteorologens tekstvarsel blir svært lite lest. Våre brukere er i gjennomsnitt inne i ti sekunder på sidene og disse sekundene bruker de til å studere værsymbolene for det stedet de vil ha varsel for, sier Lippestad.

Følg VærTorsten på Twitter

Gjør som 16 069  andre - følg VærAdressa på Facebook