Tre uker uten plussgrader

Lengste kuldebølge i Trondheim siden 1980

2016 har hatt en iskald start på året. I Trondheim er det ikke målt en så langvarig periode uten plussgrader siden 1980!

Kuldebølge. Trondheim har siden 2. januar målt den lengste kuldebølgen siden 1980.   Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

Den langvarige kuldeperioden i landsdelen går mot slutten. Fredag "feiret" naturen avslutningen av kuldebølgen med vinterens mest fantastiske vær med strålende sol, kuldegrader og silkeføre.

Når temperaturen på Voll i Trondheim, enten lørdag eller senest søndag, passerer nullpunktet på gradestokken, er det over tre uker siden sist det ble registrert kuldegrader.

LES OGSÅ: Temperaturhopp på 10 grader i Trøndelag lørdag

LES OGSÅ: - 28,4 grader på Røros fredag morgen

Få de siste værnyhetene: Gjør som 16 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Kuldegrader siden 2. januar

Det nye året hadde knapt begynt før kulden satte inn.

Mellom klokken 14 og 15 lørdag 2. januar falt temperaturen ved målestasjonen på Voll under 0,0 grader. Siden da har ikke gradestokken vist plussgrader en eneste time!

På det varmeste har det vært – 0,3 grader. Det skjedde for to dager siden.

En gjennomgang Adresseavisen har gjort av temperaturmålingene i Trondheim, viser at noe lignende ikke har skjedd på 36 år.

Vi må helt tilbake til januar og februar 1980 for å finne en like lang kuldeperiode. Da varte kuldebølgen 21 dager, fra 24. januar til 13. februar.

Såfremt temperaturen på Voll ikke kommer over frysepunktet innen klokken 14 lørdag ettermiddag, kommer også årets kuldebølge opp i 21 dager.

LES OGSÅ: Nå kommer drømmeværet

LES OGSÅ: Måketiden er over (Pluss)

TV-ADRESSA: Slitsomt å kjøre barnevogn i snøen


Langvarig høytrykk har gitt stabil kulde

- Årsaken til den langvarige kulden er en stabil periode med høyrykk øst for Norge, noe som har gitt fralandsvind og lave temperaturer. Samtidig har store deler av landet ligget nord for jetstrømmen, i en sone med kald luft.

Den kalde luften har stort sett ligget i ro, noe som har bidratt til at kulden har fortsatt i flere uker, sier klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

- Hvor interessant er den lengste kuldeperioden siden 1980 for en klimaforsker?

- Det er veldig interessant! Slike perioder kan hjelpe oss til å si noe mer om klimaet i framtiden, om hvor lenge en kuldeperiode kan vare i et varmere klima og hvor ofte kuldebølgene vil forekomme, sier Benestad.

SE BILDENE: Kreative snømenn

LES OGSÅ: Største snøfall i januar på 50 år

LES OGSÅ: Laveste januartemperatur i Namsskogan og Åfjord på seks år

Temperaturhopp lørdag

Milde sørøstlige vinder får temperaturen til å stige rundt ti grader fra fredag til lørdag.

- Temperaturen lørdag ettermiddag vil ligge rundt 0 grader, sier vakthavende meteorolog Jørgen Grønneberg ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Fordi målestasjonen på Voll ligger på 127 meters høyde, og det normalt er mildest jo lavere i terrenget man kommer, vil temperaturen lørdag mest sannsynlig ikke komme over frysepunktet ved målestasjonen.

Årets langvarige periode uten plussgrader kommer dermed inn på iskalde listen over de lengste kuldebølgene som er målt i Trondheim.

LES OGSÅ: Ti steder under - 20 grader lørdag

LES OGSÅ: Tropisk sensasjon i Atlanterhavet

LES OGSÅ: Hele landet stenges inne i en sone med kald luft fra Arktis

Mest langvarige januarkulde på 50 år

Sammenligner vi årets januarkulde med andre januarmåneder er årets kuldebølge den lengste i januar på 50 år.

I 1966 begynte kuldebølgen 7. januar og varte ut måneden (25 dager i januar) og videre 25 dager inn i februar. Totalt utrolige 50 dager med bare minusgrader, altså godt over det dobbelte av årets kuldeperiode!

Trondheimsrekorden for lengste mildværsbølge om vinteren, en periode helt uten minusgrader døgnet rundt, er for øvrig 18 dager, fra 27. desember 1972 til 13. januar 1973, opplyser klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

LES OGSÅ: Varsler rekordkald vinter

LES OGSÅ: En av sju biler i ulykker på vinterføre hadde sommerdekk (Pluss)

Kommentar: Nå snør det også i Hollywood (pluss)

Nest kaldeste januar siden 1979

Årets januar ser ut til å bli den nest kaldeste i Trondheim siden 1979 med en gjennomsnittstemperatur på – 6,2 grader, 3,2 grader under det normale. De 36 siste årene er det bare 2010 som har målt en enda kaldere januar med – 7,0 grader i gjennomsnitt.

TV-ADRESSA: Slik blir Trondheim Bydrift kvitt snøen

På forsiden nå