Knallværet i Trøndelag setter rekorder:

Tidenes mest solfylte oktober

Solrikt og nærmest skyfritt. Årets oktober sprenger alle tidligere godværsrekorder i Trøndelag.

Solrekord. Godværet fortsatte for fullt i Trøndelag tirsdag. Slik så det ut på Ladestien om formiddagen.  Foto: Aleksander Myklebust

Saken oppdateres.

Etter tre våte dager helt først i oktober, tok regnet slutt. Siden har været i landsdelen vært preget av et høytrykk som har gitt en rekordlang rekke av solskinnsdager.

- Høytrykket er et såkalt blokkerende høytrykk som er så kraftig at det stenger ute lavtrykkene som vanligvis kommer inn mot kysten med vind og nedbør på denne tiden av året, forklarer vakthavende meteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt i Bergen.

I stedet for skyer, kuling og regn har Trøndelag nærmest badet i solskinn hver eneste dag de siste to ukene. Det merkes på statistikken.

Observasjonene overgår alle tidligere registreringer av godvær i oktober, en måned vi forbinder med helt annet enn en uendelig rekke av knallværsdager.

LES OGSÅ: Historisk oktoberkulde i Trondheim

SE BILDENE: Nordlysshow over Trøndelag

Åtte timer sol i døgnet i gjennomsnitt

I Trondheim har Gløshaugen, Trøndelags eneste målestasjon for registrering av daglig antall soltimer, målt 141 soltimer de 17 første oktoberdøgnene. Det er i gjennomsnitt over åtte timer sol i døgnet, selv med en våt og skyet start på måneden!

Dette er det største antallet soltimer som noen gang er målt i oktober i Trondheim.

Værnes registrerte mandag sin ellevte klarværsdag. Dermed slettet Stjørdalsstasjonen den 56 år gamle oktoberrekorden på ti klarværsdager.

Værnes-rekorden i antall dager med både klarvær og pent vær (basert på en formel utregnet etter hvor stor andel av himmelen som er dekket av skyer) uansett måned er på 17 dager satt i 1964.

LES OGSÅ: Kaldeste tidlighøst-dager i Bergstaden siden 1913

LES OGSÅ: Målte høstens laveste temperaturer i Trøndelag

Høytrykket gjør comeback

Rekorden kan være innen rekkevidde.

For i Bergen kan meteorologen presentere et fenomenalt godværsvarsel for Trøndelag for de neste dagene. – Det blir for det meste pent vær hver dag til omtrent midt i neste uke, sier Livik.

Årsaken er at høytrykket gjør et overraskede comeback etter å ha beveget seg østover siden helgen.

- Høytrykket har de siste dagene trukket sørøstover inn over de vestlige delene av Russland, noe som vanligvis er et tegn på at godværet er over for denne gang. Alle våre modeller viser imidlertid at høytrykket gjør comeback og nærmer seg Finland og Kola igjen de neste dagene, forteller Livik.

Samtidig ser det ut til å dannes et nytt høytrykk over Sør-Skandinavia. Dermed fortsetter godværet for fullt.

LES OGSÅ: Ekstremnedbør utløste jordras på Svalbard

LES OGSÅ: Godværet i Trøndelag kan vare resten av måneden

50 prosent sjanse for værskifte midt i neste uke

- Hvor lenge kan det blokkerende høytrykk vare?

- Varslene virker meget sikre helt til midten av neste uke. Da kan det skje en værendring med en overgang til mer skyet og fuktig vær, men det kan også være at godværet fortsetter.

Sannsynlighetsvarselet viser at det er 50 prosent sjanse for et værskifte og 50 prosent sjanse for fortsatt godvær.

Så langt ut i varslingsperioden er det helt vanlig at usikkerheten øker, også i perioder med en stabil værtype, sier Livik.

Normalt varer et blokkerende høytrykk i åtte til ti dager, men det kan finnes også eksempler på høytrykk som har ligget omtrent ro i flere uker.

Hvor lenge dette høytrykket vil vare, gjenstår å se.

Den ferskeste 15 dagersprognosen fra Storm viser at godværet, etter et par dager med skyer og litt regn torsdag og fredag i neste uke, fortsetter for fullt igjen fra neste helg.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 18 000  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:På forsiden nå