Meteorologene ga henne navn søndag formiddag, men det er først mandag ettermiddag de venter at Urd for alvor skal gi seg til kjenne på Vestlandet. Og når hun først kommer, er det som en full og periodevis sterk storm. På Sør- og Østlandet kan Urds vindkast merkes senere på kvelden og gjennom nattetimene, varsler Yr.

I kastene kan det bli vindhastigheter på 35 til 45 meter per sekund. Langs kysten er det varslet høy vannstand fra Lindesnes til Stad, og bølger på rundt 12 meter. Enkelte av dem kan bli opp til 25 meter. I Oslofjorden kan det bli ekstrem vannstand.

– Hold avstand – disse er livsfarlige, advarer Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Båtfolket bes om å sjekke fortøyninger slik at redningsarbeiderne slipper unødvendige aksjoner i julestormen.

– Vi er klar

110-sentralen i Hordaland har i løpet av kvelden og natten til andre juledag bistått med å sikre et garasjetak i Bergen, og lenger ut i havgapet måtte naustdører i Austrheim holdes på plass. Likevel forteller operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt at det er foreløpig nokså stille før stormen.

– Foreløpig har vi ikke hatt noen saker vi kan tilskrive noe spesielt uvær, men om Urd kommer på besøk, er vi klare til å ta imot.

Søndag kveld sendte hans egen etat ut en oppfordring om å sikre løse gjenstander og forberede seg på det varslede uværet med kraftig vind og store nedbørsmengder.

– Det oppfordres spesielt til at entreprenører, byggmestere og andre som har stillas stående oppe, sjekker at disse er tilstrekkelig sikret for uværet, skrev operasjonsleder Lars Geitle. Han minnet også om at det kan være farlig å gå for nær sjøkanten når store bølger slår inn over land og la til at «det kan også hende det er en god idé å unngå turer i høyfjellet».

Stengte veier og ferger

En rekke fjelloverganger er allerede stengt. Blant annet er riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet stengt, og de vil ikke bli åpnet igjen 2. juledag. Det samme gjelder for Vågslidtunnelen på strekningen Haukelifjell, europavei 134. På riksvei 9 fra Hovden til Haukeli er det kolonnekjøring på grunn av uvær.

Enkelte fergesamband er innstilt, og flere kan det bli. Også broer kan bli stengt når vinden blir for sterk. Noe som også kan by på utfordringer på Flesland lufthavn utenfor Bergen.

– Det er meldt vestavind, og det tåler vi minst av. Får vi det rett på siden, vil vi få noen utfordringer. Pilotene tar avgjørelsen om flyene går, men selve flyplassen forblir åpen, sier operativ sjef Øystein Skår til NRK. Passasjerene oppfordres til å følge med på nettsidene til flyselskapene.

Jernbaneverket varsler gul beredskap på Bergensbanen, Sørlandsbanen og Arendalsbanen.

Sivilforsvaret

Mens de venter på ekstremværet, velger også Sivilforsvaret å være føre var. I Hordaland er 25 personer innkalt for å forberede seg på å bistå med blant annet vakthold og sikring der det måtte bli behov for det.

De samles mandag formiddag for å gjøre klar utstyr, opplyser distriktssjef Anne-Margrete Bollmann i Hordaland sivilforsvarsdistrikt.