Ekstremværet Urd:

Uværet traff Trøndelag

Vinden øker til liten storm i Trøndelag. - Men det er Sør-Norge som har fått det denne gangen, sier vakthavende meteorolog, Frode Hassel. Meteorologisk institutt melder at Urd har blåst til orkan styrke flere steder i kveld.

Her ved Borhaug på Lista ser folk på bølgene.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Mens Urd herjer på Vestlandet og sørger for snøkaos og stengninger på fjellet i sør, har Trøndelag gått klar av den verste vinden.

Trøndelag har hatt en periode med sør- og sørøstlig vind som ikke er en del av ekstremværet Urd. Det har nå stilnet.

LES OGSÅ: Hurtigruten endrer avgangstider

Midt i mellom stormene

- Du kan si at det som oppleves nå er et slags «stille før stormen», sier vakthavende meteorolog, Frode Hassel.

For i dag kom obs-varselet også for Trøndelag:

«Fra sent mandag kveld eller natt til tirsdag nordvest periodevis liten storm utsatte steder, tirsdag formiddag minkende. I dag, mandag, og først på tirsdag ventes vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i sør på grunn av kraftig vind, snø og snøfokk.»

LES OGSÅ: Slik rammer været flytrafikken

Mest vind på Møre

Vinden som treffer er en del av ekstremværet Urd, selv om det ikke blir så ekstremt.

Her på Åpta camping mellom Farsund og Lyngdal har vinden blåst en campingvogn opp ned.   Foto: NTB scanpix

- Det er et lavtrykk som nå i kveld har truffet land på Sunnmøre. I Ålesundstraktene blåser det kanskje friskt nå og det er også her det vil blåse mest. Når dette lavtrykket flytter seg østover, er det Trøndelag vil merke vinden i bakkant. Nordvesten vil treffe sør for Trondheimsfjorden i åtte-, nitiden i kveld, sier Hassel.

Det er i kortere perioder varslet liten til full storm.

I Nord-Trøndelag er den verste vinden ventet omkring midnatt. Her har vinden i formiddag sørget for at båtsambandet Namsos-Rørvik-Leka tidvis har vært stengt.

LES OGSÅ: Rammer kysten

Dovrefjell kan stenge

Uværet treffer utsatte kystområder og på fjellet hardest.

Fjellovergangene i Sør-Norge er hardest rammet av stenging og kolonnekjøring, men også over Dovrefjell kan ting skje i løpet av kvelden og natten. Vegtrafikksentralen varsler om at veien kan bli stengt på kort varsel. Klokken 17 var det -8 grader, stiv kuling og snø. Det er snø- og isdekke og fare for glatte partier på veien.

- Nå er vi inne i den fasen hvor jeg vil si at må du ikke kjøre bil – bli innendørs. Jeg ville ikke lagt ut på veien nå, med mindre det sto om liv eller død, sier Hanne Norheim, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Statens vegvesens region vest til NRK.

Det er også flere innstilte fergeavganger i Hordaland og Sogn- og Fjordane.

Flere flyavganger fra Bergen og Oslo er innstilt eller forsinket på grunn av været. Flyplassene i Florø, Sogndal, Sandane og Førde er alle stengt, og flyvingene til og fra disse byene er innstilt. To fly fra Ålesund og Bergen, til Trondheim, er innstilt.

I kveld og natt til tirsdag beveger Urd seg videre mot Aust-Agder, Telemark og Østlandet.

Fergeselskapet Color Line har avlyst samtlige av sine avganger mellom Norge, Sverige og Danmark.

Går fort over

Ekstremværet går fort over for Trøndelag sin del.

- Vinden minker utover natten og til morgenen tirsdag er det kun kuling igjen, sier vakthavende meteorolog, Frode Hassel.

Været tar også med seg noe nedbør.

- Dette vil komme som sludd- og snøbyger, sier han.

På forsiden nå