Trøndelag på lørdag

Mye regn og snøsmelting gir økt fare for jordskred

Store nedbørmengder og kraftig snøsmelting øker faren for jordskred i Trøndelag lørdag. Det er også fare for sørpe- og flomskred, varsler NVE.

Jordskred. NVE har sendt ut jordskredvarsel for Nord-Trøndelag og de nordlige delene av Sør-Trøndelag. Bildet viser et jordskred i Nordset i Klæbu i mai 2015.  Foto: Christer Stensås

Saken oppdateres.

Det er ventet mye nedbør lokalt lørdag. Enkelte steder i landsdelen, nær grensen til Nordland, kan få mellom 50 og 60 millimeter nedbør på 24 timer.

Milde luftmasser sørvestfra gir stigende temperaturer helt opp i 10 plussgrader. Stigende temperaturer vil gi kraftig snøsmelting også i høyere strøk.

LES OGSÅ: Varsler lokalt store nedbørmengder lørdag

LES OGSÅ: Vinterferie i Trøndelag med mye gråvær og nedbør

Nord-Trøndelag og deler av Sør-Trøndelag mest utsatt

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) skriver i varselet at det er de nordlige delene av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag og sørlige deler av Nordland, som er mest utsatt.

NVE skriver at fra lørdag morgen til lørdag kveld vil nedbøren komme som regn, «ellers vil det komme som sludd og snø. Hvor mye som kommer som regn, er usikkert. Hvor mye snøsmelting det blir er også usikkert. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er stedvis høy», heter det i varselet.

NVE skriver at bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt og anbefaler rensing av dreneringsveier og stikkrenner.

Skredvarselet har gult nivå, det vil si nivå 2 av i alt fire nivåer.

Det betyr at situasjonen «krever oppfølging og kan medføre skader lokalt».

LES OGSÅ: Vinterens tredje laveste temperatur på Røros forrige torsdag

LES OGSÅ: Tidenes varmeste februardøgn på Svalbard

Fare for skred og lokale oversvømmelser

Ved gult nivå oppgir NVE at

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå