Her var det stor lynaktivitet det siste døgnet

- Jeg skjønner hvis folk synes det var voldsomt, sier meteorolog Laila Fodnes Sisselrud ved Meteorologisk institutt.

Hele Trøndelag kunne oppleve større mengder lynnedslag mandag. Prikkene på kartet viser lynnedslag de siste 24 timene.Foto: www.lightningmaps.org

Saken oppdateres.

Mandag var været i Trøndelag preget av regnbyger og tordenvær.  Meteorolog Laila Fodnes Sisselrud ved Meteorologisk institutt kan informere om at Trøndelag også fikk oppleve så mye som 1645 lynnedslag i løpet av mandagen.

- Det er perioder med mye lyn innimellom, men dette er et stort tall. Jeg skjønner hvis folk synes det var voldsomt, sier meteorologen.

LES OGSÅ: Flere husstander strømløse etter lynnedslag

LES OGSÅ: - Effekten av været ble ikke så ille som vi hadde fryktet, sier Erik Dahl i NTE

Over hele Trøndelag

De første lynnedslagene i Trøndelag ble registrert klokken 12 sørvest for Trondheim. Deretter begynte det å ta seg opp i 13-tiden, forteller Sisselrud. Siste registreringen ble gjort omtrent klokken 19, da helt nord i Trøndelag.

- Vi ser at hele Trøndelag har hatt stor lynaktivitet. Spesielt fikk Fosen oppleve den kraftige aktiviteten.

Hun legger til at det kan ha vært flere lynnedslag enn registreringene viser, ettersom det er vanskelig å få registrert alle lynnedslag som skjer mellom skyene.

Totalt har trøndelagsområdet hatt 4055 lynnedslag så langt i år. Det første ble registrert av Meteorologisk institutt allerede i februar.

LES OGSÅ: Dette værvarselet kommer du til å like

Store årlige variasjoner

Selv om Sisselrud understreker at 1645 lynnedslag på én dag er mye, påpeker hun at det er vanskelig å si hvorvidt tallet er høyt sammenlignet med det man har kunnet sett andre år.

- Det varierer veldig fra år til år. I 2014 hadde vi et nasjonalt toppår, med 630 118 lynnedslag på landsbasis. I fjor lå tallet på 89 406. Et toppår på nasjonal basis, trenger ikke nødvendigvis være det for Trøndelag. Men vi ser en sterk sammenheng mellom lynaktivitet og gode somre.

Sisselrud forklarer at området hvor hun har målt lynaktiviteten i strekker seg fra sørligste punkt i Sør-Trøndelag og nordligste punkt i Nord-Trøndelag, samt helt vest og øst. Det kan dermed omfatte små deler av de omliggende fylkene og Sverige.

- Hovedtyngden av lynaktivitet var helt klart i Trøndelag, så det gir ikke stort utslag, sier hun.

SE VIDEO: - Først ble det mørkt, så kom det hagl store som erter

Trøndelag var klart mest utsatt for lynaktivitet sammenlignet med resten av landet, men Sisselrud påpeker at Telemark og Vestfold også kunne se lynnedslag på ettermiddagen mandag.
            (Foto: www.lightningmaps.org)

Trøndelag var klart mest utsatt for lynaktivitet sammenlignet med resten av landet, men Sisselrud påpeker at Telemark og Vestfold også kunne se lynnedslag på ettermiddagen mandag.Foto: www.lightningmaps.org

§
Vis debatt
Utforsk tema:
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå