Fare for katastrofale ødeleggelser i Karibia og USA

Denne orkanen har vinder på 280 kilometer i timen

Den tropiske orkanen Irma i Atlanterhavet har det siste døgnet økt eksplosivt i styrke og har nå vinder på 280 kilometer i timen.

Saken oppdateres.

Det amerikanske orkasenteret i Florida (NHC) karakteriserer Irama som «en ekstremt farlig orkan».

Tall fra NHC viser at Irma har økt i styrke fra 192 kiliometer i timen klokken 12 mandag til 280 kilometer i timen tirsdag klokken 11.45.

Samtidig falt lufttrykket fra 947 hPa (hectopascal, måleenhet for lufttrykk) til 929 hPa.

LES OGSÅ: Orkan truer Karibia – Puerto Rico har slått alarm

Uventet økning i styrke

Den kraftige økningen kommer overraskende på orkanekspertene som ikke hadde ventet at Irma ville bli en kategori 5-orkan før langt senere i uken.

Alle de seneste prognosene har vist at orkanen vil holde en stabil styrke på rundt 230 kilometer i timen, som tilsvarer en kategori 4-orkan.

Aldri en så sterk orkan så langt øst

Ifølge orkaneksperten Philip Klotzbach er Irma den sterkeste orkanen som noengang er observert så langt øst i Atlanterhavet. Orkanen David hadde den forrige rekorden, satt i 1979.

Irma er nå en kategori 5-orkan, den øverste kategorien i Saffir-Simpson-skalaen, skalaen for tropiske orkaner.

Flere meteorologer karakteriserer orkanen som et «monster» eller et «beist».

LES OGSÅ: Monsterorkan kan treffe Florida med full kraft

Den sterkeste orkanen siden 2007

Irma er den første styrke 5-orkanen under årets orkansesong og den sterkeste orkanen i Atlanterhavet siden Felix i 2007.

Totalt er det registrert 31 tropiske orkaner i Atlanterhavet før Irma med en vindstyrke på over 248 km/t (kategori 5). Av disse har halvparten, 16 stykker, hatt en vindstyrke på 280 kilometer i timen eller mer.

Det sier litt om Irmas voldsomme vindstyrke at dersom vindstyrken øker med ytterligere åtte kilometer i timen, vil Irma bli blant de sju kraftigste orkanene som noen gang er registrert i Atlanterhavet.

Allen har rekorden med en hastighet på 304 kilometer i timen i 1980.

Samtlige kategori 5-orkaner har truffet landområder eller øyer. Siste gang var i 2007 da Felix førte til tap av 133 menneskeliv i Nicaragua og Honduras, mens det ble gjort skader for 5500 milliarder kroner.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Unntakstilstand i Karibia og i Florida

Myndighetene i en rekke øystater i Karibia samt delstatsmyndighetene i Florida har erklært unntakstilstand i forkant av Irma, som er definert som en ekstremt farlig orkan.

Leder for Det karibiske katastrofesenteret, Ronald Jackson, sier til nyhetsbyrået Associated Press (Ap) at han ikke kan huske noe tropisk stormsenter som har utviklet seg så raskt til å bli en stor orkan før den når det sentrale Karibia.

Følg VærTorsten på Twitter

Må regne med katastrofale skader

Øyer og landområder som blir truffet av kategori 5-orkaner må regne med katastrofale skader. Vinden kommer da opp i over 249 kilometer i timen eller over 69 meter i sekundet.

Katrina, som raserte New Orleans i 2005, var en kategori 5-orkan.

LES OGSÅ: 14 steder over 20 grader søndag

Videre kurs for Irma

Irma lå klokken 13 norsk tid 440 kilometer øst for Antigua (80 000 innbyggere) og 445 kilometer øst-sørøst for Barbuda (1800 innbyggere) i Karibia og beveget seg vestover med en hastighet på 22 km/t. Lufttrykket er målt til 939 hPa. Vindstyrken er i natt økt til 235 km/t (styrke 4-kategori).
Det amerikanske orkansenteret sier at Irma utgjør en "alvorlig trussel" for Leewardøyene.
Det er sendt ut orkanvarsel for hele øygruppen, bl.a. Antigua, Saint Martin, Jomfruøyene (britisk/amerikansk).

Det er også sendt ut orkanvarsel for Puerto Rico.

Stormflo på over tre meter


Ved siden av sterk vind (200 - 235 km/t) og store nedbørmengder (opp til 250 mm på 24 timer), er den største trusselen fra Irma stormflo som kan gi havstigning på over tre meter over normalt havnivå.
Videre kurs for Irma viser at orkanen vil passere nær eller delvis over Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba.
De siste datamodellene viser at sannsynligheten for at Irma vil treffe det sørlige Florida er økende. Videre kurs viser at Irma deretter vil fortsette tvers nordover det sentrale Florida.

LES OGSÅ: Rekordkulde på Røros

LES OGSÅ: En månedsnedbør på to døgn i Hemne i helgen

LES OGSÅ: Ny nedbørrekord for august i Åfjord

Kurs. Kartet viser de ulike datamodellene som viser kursen til Irma de neste dagene. Et flertall av modellene viser at Irma vil bevege seg nært Puerto Rice, Den dominikanske republikk, Haiti , Cuba og Bahamas før orkanen treffer land i det sørlige Florida lørdag eller søndag.
            (Foto: Kart: wunderground.som)

Kurs. Kartet viser de ulike datamodellene som viser kursen til Irma de neste dagene. Et flertall av modellene viser at Irma vil bevege seg nært Puerto Rice, Den dominikanske republikk, Haiti , Cuba og Bahamas før orkanen treffer land i det sørlige Florida lørdag eller søndag.Foto: Kart: wunderground.som

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå