Truffet av vinder på rundt 300 kilometer i timen

Øya Barbuda i Karibia er i morgentimene onsdag truffet av den tropiske orkanen Irma med vinder på nærmere 300 kilometer i timen.

Irma. Den tropiske orkanen Irma traff i morgentimene onsdag øya Barbuda i Karibia med vinden på 295 kilometer i timen. På bildet befinner Barbuda seg midt i sentrum av orkanen.  Foto: NASA/wunderground.com

Saken oppdateres.

Det amerikanske orkansenteret i Miami i USA melder at Irma klokken 08 lå bare ti kilometer nord for Barbuda med vinder på 295 kilometer i timen.

Barbuda, som har 1800 innbyggere, er en del av øylandet Antigua og Barbuda. Barbuda ligger 40 km nord for Antigua (80 000 innbyggere).

TV-stasjonen Nrews5 melder at en vindmåler på Barbuda registrerte et vindkast på 248 kilometer i timen før strømmen forsvant.

LES OGSÅ: Meteorologer har ikke sett lignende orkanstyrke i Atlanterhavet

LES OGSÅ: Denne orkaneN er «ekstremt farlig»

Frykter total ødeleggelse

Irma er en kategori 5-orkan, den aller høyeste styrkegraden på tropiske orkaner. Ved slike enorme vindhastigheter blir ødeleggelsene totale. Bare bygninger i stål og betong klarer å stå imot vinden, ellers blir alt blåst i stykker viser andre hendelser med styrke 5-orkaner.

Katrina, som raserte New Orleans i 2005, var en kategori 5-orkan.

Det amerikanske orkasenteret i Florida (NHC) karakteriserer Irma som en «potensielt katastrofisk orkan».

Orkaneksperter sier at årsaken til de voldsomme vindhastighetene er at Irma har hentet mye energi fra det varmehavvannet. Havtemperaturen hvor Irma har passert ligger på nærmere 30 grader, over det normale for årstiden.

- Veldig skremmende

Nyhetsbyrået Reuters melder at både Barbuda og Antgua har mistet all strømforsyning. På Antigua har rundt 1000 personer tilbrakt natten i tilfluktsrom.

- Det er veldig skremmende...det meste av øya ligger i mørke, så det er veldig, veldig skremmende, sier nyhetsredaktøren Garfield Burford i TV-selskapet ABS på Antigua til Reuters.

LES OGSÅ: Orkan truer Karibia – Puerto Rico har slått alarm

LES OGSÅ: Monsterorkan kan treffe Florida med full kraft

Nest sterkeste orkan i Atlanterhavet

Barbuda og Antigua er en del av øygruppen Windwardøyene i det østlige Karibia. Irma er den sterkeste orkanen som noen gang har rammet øygruppen.  Irma er også den sterkeste orkanen som noen gang er målt så langt øst i Atlanterhavet.

Bare en gang tidligere er det målt en enda sterkere orkan i Atlanterhavet, men rekordmålingen på 304 kilometer i timen for Danny i 1980 ble gjort lenger vest.

Statistikken viser at samtlige kategori 5-orkaner i Atlanterhavet har truffet landområder eller øyer. Siste gang var i 2007 da Felix førte til tap av 133 menneskeliv i Nicaragua og Honduras, mens det ble gjort skader for 5500 milliarder kroner.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Stormflo på seks meter

I tillegg til voldsomme vindhastigheter og nedbørmengder på 250 millimeter på 24 timer forårsaker Irma en stormflo som på det meste stiger seks meter over normalt havnivå. Stormflo er en kombinasjon av vinden og et meget lavt lufttrykk som bidrar til økt havnivå.

Lufttrykket i Irma ble onsdag morgen målt til 914 hPa (hektopascal, måleenhet for lufttrykk).

Ifølge den amerikanske orkaneksperten Philip Klotbach er dette det tiende laveste lufttrykket som er målt for en orkan i Atlanterhavet siden målingene begynte i 1966.

Den videre kursen for Irma viser at orkanen vil passere rett over eller like nord for flere andre av Windwardøyene, som de populære turistmålene Saint Martin og Saint-Barthelemy.

De ferskeste prognosene viser at både Puerto Rico, Den dominkanske republikk og Cuba ser ut til å unngå et direkte treff av Irma, men orkanen vil trolig passere så nær på nordsiden av øyene at de likevel får merke vinden betydelig.

Følg VærTorsten på Twitter

Evakuering og katastrofetilstand i Florida

Det er igangsatt evakuering i en lang rekke land og stater langs den trolige kursen til Irma.

President Donald Trump har erklært katastrofetilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer. De første evakueringene i Florida skjer i løpet av onsdagen.

LES OGSÅ: 14 steder over 20 grader søndag

Treffer det amerikanske fastlandet i helgen

Ifølge amerikanske meteorologer er det to forhold som avgjør den videre kursen for Irma når den nærmer seg det amerikanske fastlandet mot slutten av uken. Både et sterkt høytrykk i Atlanterhavet og en buktning på jetstrømmen over det østlige USA vil påvirke hvilken kurs Irma tar.

De siste oppdaterte prognosene viser at sannsynligheten nå er økende for at Irma unngår å treffe Florida, og at et treff lenger nordøst, i staten South Carolina, er mer trolig.

Samtidig vil en slik kurs føre rett gjennom øygruppen Bahamas, som består av over 700 øyer med totalt 372 000 innbyggere. Samtlige øyer er lavtliggende med største høyde på 63 meter.

Nyhetsbyrået Associated Press skriver at Bahamas statsminister Hubert Minnis har gtt ordre om evakuering av seks øyer i de sørligste delene av øygruppen. De seks øyene har i overkant av 2000 innbyggere.

Minnis sier at de som ikke vil la seg evakuere kommer til å være i stor fare når Irma passerer torsdag eller fredag.

Prognosener imidlertid fortsatt usikre og mye kan fortsatt endre seg de neste dagene.

LES OGSÅ: Rekordkulde på Røros

LES OGSÅ: En månedsnedbør på to døgn i Hemne i helgen

LES OGSÅ: Ny nedbørrekord for august i Åfjord§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå