- Vi har mistet alt

Orkanen Maria raserte øya Dominika i Karibia

Det meldes om voldsomme ødeleggelser etter at øystaten Dominika med 73 000 innbyggere i Karibia natt til tirsdag ble truffet av den tropiske orkanen Maria.

Direkte treff. Øystaten Dominika fikk natt til tirsdag et direkte treff av den tropiske orkanen Maria med vinder på 260 kilometer i timen. Dominika ligger midt i orkanens øye på bildet.   Foto: Satellittfoto: NOAA/National Hurricane Center

Saken oppdateres.

Dominika fikk et direkte treff av orkanen med vinder på 260 kilometer i timen. Maria er den kraftigste orkanen som noen gang har truffet øystaten.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) oppfordret i forkant innbyggerne til umiddelbart å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom, og beskriver uværet som «ekstremt farlig».

LES OGSÅ: Obsvarsel: Varsler 10 til 20 centimeter snø i indre strøk

LES OGSÅ: To høytrykk i øst gir en fantastisk start på høsten

- Vi trenger hjelp av alle slag

I en kunngjøring på Facebook skriver øyas statsminister Roosevelt Skerritat "vi har mistet alt" og karakteriserer orkanens herjinger som "omfattende ødeleggelse".

Vi trenger hjelp, min venn, vi trenger hjelp av alle slags slag, skriver Skerrit videre, som frykter at store nedbørmengder vil utløse jordskred på øya.

Frankrike har beordret evakuering fra utsatte områder i øygruppa Guadeloupe, som ligger nord for Dominica.

LES OGSÅ: Orkanen Maria har nådd land med full styrke 

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Økte voldsomt i styrke mandag

Maria økte voldsomt i styrke på timer mandag, fra en kategori 2-orkan (vinder mellom 153 og 176 km/t) til en  kategori 5-orkan.  (vinder på over 250 km/t)

Det er utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer og øyene Vieques og Culebra utenfor Puerto Rico.

Orkanen er ventet å nærme seg Puerto Rico og jomfruøyene tirsdag kveld og onsdag, og er ventet å bli svært farlig.

I tillegg til trolig livsfarlige vindkast, vil stormen også kunne forårsake farlige bølger, oversvømmelser og jordskred.

Følg VærTorsten på Twitter

LES OGSÅ: Trøndelag hadde landets høyeste temperaturer forrige tirsdag

Forbereder oss på det verste

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land.

– Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe som ble satt i gang etter Irma.

Ifølge den franske innenriksministeren Gerard Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3.000 som allerede jobber i regionen.

Blant de utsatte øyene er St. Martin som er et delt territorium mellom Nederland og Frankrike. Da orkanen Irma traff øya tidligere i september, mistet 15 personer livet.

LES OGSÅ: En månedsnedbør på to døgn i Hemne

Spesielt værfenomen: Se video av støvvirvel på Saupstad

SE VIDEO: Voldsom regnvær i Kvål: - Kjelleren så ut som et basseng

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå