«Vær forsiktig når man ferdes utendørs»

Obs-varsel: 24 timer med kraftige vindkast fra sørøst fra onsdag ettermiddag

Store deler av Trøndelag går et vindfullt døgn i møte fra onsdag til torsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut obsvarsel om kraftige vindkast fra sørøst.

Vindkast. Trøndelag får et helt døgn med kraftige sørøstlige vindkast fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag. Kartet viser vindsituasjonen onsdag ettermiddag. Feltene med lilla og rødt er områdene med sterkest vind.  Foto: Kart: wxcharts.eu

Saken oppdateres.

Et uværsområde i Norskehavet mellom Skottland og Vestlandet setter sitt preg på været i hele Sør-Norge fra onsdag til torsdag.

Trøndelag er et av områdene som får den aller sterkeste vinden.

LES OGSÅ: Trøndelag var kaldest i landet for andre gang på fire dager

Variert væruke i Trøndelag: Høstens kaldeste netter, storm, voldsomt temperaturhopp og snø

Vindkast på 25 - 30 m/s

Den kraftigste vinden i landsdelen kommer fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag. Da kommer vinden opp i sørøstlig liten storm utsatte steder. Lokalt kan det forekomme kraftige vindkast på 25-30 m/s, advarer Meteorologisk institutt.

Det vil blåse kraftig store deler av onsdagen, natt til torsdag og første del av torsdagen.

30 meter i sekundet tilsvarer vindhastigheter på 108 kilometer i timen.

LES OGSÅ: Første natt under - 20 grader i Trøndelag i høst

LES OGSÅ: Kulden slo til i Trøndelag søndag

«Kan føre til lokale strømbrudd»

Instituttet skriver i obs-varselet at «det kan være farlig å ferdes i fjellet. Sterke vindkast kan føre til lokale strømbrudd, og trær som har blåst over ende kan ligge i veibanen. Løse gjenstander som trampoliner og hagemøbler kan blåse avgårde. Vær forsiktig når man ferdes utendørs».

- Den kraftige vinden skyldes et kraftig lavtrykk i Norskehavet utenfor kysten av Vestlandet. Et høytrykk i nordøst gir en forsterkende effekt på vinde, forteller vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Vervarslinga i Bergen.

LES OGSÅ: Trøndelag kaldest i landet lørdag

LES OGSÅ: Fredag satte Trondheim en historisk rekord for høstværet

Sør-Norge i en «vindskvis»

Store deler av Sør-Norge havner i en sone mellom de to trykksystemene. Fordi avstanden mellom de to trykksystemene er relativt liten oppstår det en «vindskvis» mellom lavtrykket i sørvest og høytrykket i nordøst.

I tillegg bidrar sterk høydevind et stykke opp i atmosfæren til å øke vindeffekten ytterligere. Onsdag legger jetstrømmen seg i en buktning rett over Sør-Norge.

LES OGSÅ: Namsskogan nest våtest i landet torsdag

Obsvarsler for hele Sør-Norge

Det er sendt ut obsvarsel om kraftige vindkast for hele Vestlandet, Østlandet og Midt-Norge.

I Rogaland og Hordaland advarer Meteorologisk institutt mot vindkast opp i orkan styrke, mellom 30 og 35 meter i sekundet (grensen for orkan går ved 32,6 m/s), mens vindkastene i Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane vil ligge mellom 25 og 30 m/s og Østafjells mellom 20 og 25 m/s.

LES OGSÅ: Glatte veier i Trøndelag torsdag morgen

Litt nedbør i Trøndelag

Mens det kan bli til dels store nedbørmengder på Sørlandet, blir det bare små nedbørmengder i Trøndelag.

- Utpå ettermiddagen kommer det litt snø eller sludd fra sør. Nedbøren går etter hvert over til regn. Også torsdag kan det komme litt regn, sier Skålevik Valved.

LES OGSÅ: Mildeste høstnetter i Trondheim på 126 år

Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene

Det er også meldt om vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge grunnet sterk vind og sterke vindkast i kombinasjon med nedbør som snø og sludd. Det ventes snøfokk og til dels dårlig sikt.

Det ventes vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark på grunn av nedbør som fryser på bakken samt våt snø i vegbanen.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 700  andre - følg VærAdressa på Facebook

Store nedbørmengder på Sørlandet

På Sørlandet er det sendt ut obsvarsel om store nedbørmengder, 40 - 80 millimeter på 24 timer fra onsdag til torsdag.

Følg VærTorsten på Twitter

LES OGSÅ: Ildkule lyste opp Finnmark

LES OGSÅ: Norsk seiler reddet utenfor kysten av New Zealand

Jetstrømmen. Jetstrømmen legger seg onsdag ettermiddag rett over Sør-Norge. Den kraftige høydevinden forsterker vindhastigheten nærmere bakken. 
    
      (Foto: Kart: netweather.tv.)

Jetstrømmen. Jetstrømmen legger seg onsdag ettermiddag rett over Sør-Norge. Den kraftige høydevinden forsterker vindhastigheten nærmere bakken.  Foto: Kart: netweather.tv.

Obsvarsel. Dette er værsituasjonen onsdag ettermiddag som gir obsvarsel i hele Sør-Norge. Mellom lavtrykket mellom Vestlandet og Skottland og høytrykket over Nord-Finland oppstår det en korridor med ekstra sterk vind (området med tette streker på kartet).  
    
      (Foto: Kart: metvuw.com)

Obsvarsel. Dette er værsituasjonen onsdag ettermiddag som gir obsvarsel i hele Sør-Norge. Mellom lavtrykket mellom Vestlandet og Skottland og høytrykket over Nord-Finland oppstår det en korridor med ekstra sterk vind (området med tette streker på kartet).   Foto: Kart: metvuw.com

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå