Meteorologene frykter ekstremvær i julehelgen

Julehelga kan bli svært fuktig på Trøndelag og på Vestlandet.

Mye nedbør og snøsmelting førte til oversvømte jorder i Orkdal i Trøndelag onsdag. De neste dagene kan Vestlandet vente seg svært mye nedbør.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Meteorologene venter opp mot 150 millimeter nedbør, mens NVE oppjusterer flomvarselet.

Meteorologisk institutt har i den forbindelse sendt ut et såkalt A-varsel, noe som gjør at de overvåker de aktuelle områdene ekstra nøye med tanke på et mulig ekstremvær.

Et A-varsel er hakket høyere enn et obs-varsel, og innebærer at fylkesmennene får direkte beskjed slik at de kan iverksette tiltak, melder NRK.

Prognosene viser at det lokalt kan komme 100–150 millimeter nedbør på 18 til 24 timer. Også i fjellet vil nedbøren komme hovedsakelig som regn fra fredag kveld til lørdag ettermiddag.

Det er sendt ut A-varsel, noe som gjør at de overvåker de aktuelle områdene ekstra nøye.   Foto: meteorologisk institutt

 

Hordaland kan vente seg mest nedbør. Også Rogaland og Sogn og Fjordane kan bli hardt rammet.

Også Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har oppgradert sine flom- og jordskredvarsler torsdag ettermiddag. I første omgang kun opp til nivå tre – gult nivå – som er tredje høyeste varsel. Det innebærer at NVE mener det kommer til å bli en utfordrende situasjon som krever oppfølgning og kan medføre skader lokalt.

Varselet gjelder for Vestlandet og Trøndelag og er begrunnet med mye regn og snøsmelting.

På forsiden nå