Kulden i Trøndelag blir langvarig og kan vare helt til midten av januar. Kartet viser temperaturene 6. januar. Jo mørkere blåfarge, dess lavere temperatur. Foto: Kart: wxcharts.eu

Store deler av landet vil ligge nord for jetstrømmen i begynnelsen av januar. Det betyr at Norge vil befinne seg i en sone med kalde luftmasser fra nord.

De ferskeste prognosene viser at kuldebølgen, som ble innledet 2. juledag, vil fortsette helt til 10. januar.

Kaldt, men ingen sprengkulde

Selv om det blir minusgrader i en lengre periode, blir det ingen sprengkulde.

Varslene viser mellom fem og ti minusgrader hver dag fra 1. til 10. januar. På det kaldeste kan temperaturen krype under ti minusgrader i lavlandet  og nærmere 25 minusgrader i indre strøk om natten.

Så mange dager på rad med temperaturer under fem minusgrader hver dag er uvanlig først på året. De siste 50 årene er det bare registrert en enda lengre kuldeperiode fra årsskiftet tre ganger.

16 dagers kuldebølge i 2010

I 1968 ble det målt under fem kuldegrader mellom 1. og 14. januar (laveste temperatur i Trondheim - 19,5 grader), mens det var 16 så kalde dager på rad i første halvdel av januar 2010. Da ble det målt helt ned i - 21,9 grader på det kaldeste på Voll!

Rekorden ble satt i 1987. Da begynte det nye året med 20 dager på rad med minimumstemperaturer mellom - 25,0 grader og - 5,4 grader (temperaturer målt på Værnes).

Dagens 15 dagersvarsel viser at kulden tar en midlertidig pause fra 11.januar, men temperaturen synker på nytt noen dager senere.

Strålende vintervær i helgen

Trøndelag får et praktfullt vintervær de to siste dagene av året med opphold og masse sol både lørdag og nyttårsaften.

Etter noe mer skyet vær 1. nyttårsdag, blir det mer flott vintervær 2. januar.  Resten av langtidsperioden blir preget av mye skyet vær.

Ingen nedbør før nærmere midten av januar

Med unntak av litt snø i grensetraktene og i Namdalen fredag, og perioder med lit snø og sludd i deler av Trøndelag først på dagen lørdag,  er det ingen nedbør i varslene før de fire siste dagene av langtidsperioden. Da kan det komme mellom 10 og 25 centimeter snø.

15 dagersvarselet

Her er varselet for de neste 15 dagene (prognosene fra og med 5. januar er usikker):

Fredag 29. desember: Østlig og sørøstlig bris, liten kuling utsatte steder, fra om kvelden sørlig frisk bris på kysten. Perioder med litt snø i grensetraktene mot Sverige og i Namdalen, ellers oppholdsvær og gløtt av sol. - 8 til + 2 grader.

Lørdag 30.desember: Sørlig og sørøstlig liten kuling utsatte steder, først på dagen sørvestlig stiv kuling på kysten. Skyet, perioder med snø og sludd først på dagen, ellers oppholdsvær og lettere skydekke. - 9 til + 2 grader.

Søndag 31. desember (Nyttårsaften): Sørøstlig bris, liten kuling utsatte steder. Skyet eller delvis skyet.  Oppholdsvær.  Perioder med sol. - 8 til + 3 grader.

Mandag 1. januar (Nyttårsdag): Sørlig og sørøstlig bris, frisk bris utsatte steder. Oppholdsvær. Om ettermiddagen dreining til sørvestlig liten kuling på kysten. Perioder med snø. Litt stigende temperatur om natten, lavere dagtemperatur.  - 6 til 0 grader.

Tirsdag 2. januar: Sørvestlig vind. Delvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol. - 6 til + 2 grader.

Onsdag 3. januar: Sørøstlig vind. Skyet. Kaldere. - 11 til - 1 grad.

Torsdag 4. januar: Øst-sørøstlig vind. Skyet. - 11 til - 3 grader.

Fredag 5. januar: Nord-nordøstlig vind. Skyet.  Stigende temperatur, særlig om natten. - 8 til - 2 grader.

Lørdag 6. januar: Sør-sørvestlig vind. Skyet. - 10 til - 3 grader.

Søndag 7. januar: Sør-sørøstlig vind. Skyet. - 10 til - 3 grader.

Mandag 8. januar: Delvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol.  Mildere, særlig om natten. - 7 til - 1 grad.

Tirsdag 9. januar: Skyet. Litt snø om ettermiddagen. - 5 til + 1 grad.

Onsdag 10. januar: For det meste skyet. Litt snø. - 5 til + 1 grad.

Torsdag 11. januar:  Snø og sludd. Mildere om natten, uendret dagtemperatur.  - 2 til + 1 grad.

Fredag 12. januar: For det meste skyet. Perioder med sludd og snø. Kaldere om natten, mildere på dagtid. - 5 til + 5 grader.

(Prognosene viser laveste og høyeste temperatur gjennom døgnet)

Kilde: yr.no, Storm og Accu Weather

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 700  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter

Varslene for lørdagen viser masse sol i Trøndelag. Foto: Kart: Meteorologisk institutt
Prognosene for nyttårsaften viser pent vær. Foto: Kart: Meteorologisk institutt
Det blir en solrik start på året i Trøndelag Foto: Kart: Meteorologisk institutt
Norge blir liggende nord for jetstrømmen i et område med kalder luftmasser de neste ti-tolv dagene. Dette er værsituasjonen ved midnatt natt til 6. januar. Foto: Kart: netweather.tv