- I den grad det blir noen endring, vil vinden øke litt på i kveld utsatte steder. I formiddag ligger området med aller sterkest vind lengst sør i Trøndelag, men de mest vindutsatte strøkene vil i kveld ligge litt lenger nord, forteller vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt.

Følg uværet direkte i vårt livestudio

LES OGSÅ Unnis fly klarte å lande på andre forsøk

Sterkest vind i fjellet

Tekstvarselet fra Meteorologisk institutt viser sterk sørøstlig kuling utsatte stader. Den verste vinden kommer i fjellet, hvor prognosene viser full og periodevis sterk storm utsatte steder. Lokalt kan det forekomme veldig kraftige vindkast. I Drivdalen i Oppdal er det  mandag formiddag målt vindkast opp i 41,2 meter i sekundet, sier Selberg.

Det som særpreger vindsituasjonen er at det er svært sterk vind i høyden.

- Spesielt farlig: Vinden «slår» ned

- Når det er slike værforhold, «slår» plutselig vinden ned. Det kan være nesten helt stille eller veldig lite vind i det ene øyeblikket, og i neste øyeblikk kommer det et voldsomt vindkast. Det er dette som gjør dette været spesielt farlig, sier Selberg.

- Er det mulig å forutsi hvor vinden «slår» ned og hvor det skjer?

- Nei, under denne typen værforhold er vinden meget uberegnelig og ustabil, og det er også umulig å komme med helt nøyaktige varsler hvor vindkastene blir sterkest. Vi kan varsle område, men ikke enda mer lokalt enn det.

- Kraftig vind til tirsdag formiddag

- Hvor lenge kommer den sterke vinden til å fortsette?

- Slik det ser ut nå kommer det til å blåse kraftig helt fram til tirsdag formiddag. Deretter blir det gradvis mindre vind utover dagen. Tirsdag kveld er vinden minket til liten kuling utsatte steder, sier meteorologen.

Værsituasjonen, med et høytrykk i øst og et lavtrykk i Norskehavet, vil ut over i uka, fortsette å gi nye perioder med sterk sørøstlig vind, men varslene viser at det da bare blir kuling og ikke storm.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 700  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter