Vinteren i landsdelen har vært lang og seiglivet. Men nå må Kong Vinter kapitulere for en fantastisk vårmiks av knallvær og høye temperaturer.

Blåkopi av påskeværet, men mye mildere

Været den andre apriluka har sterke likhetstrekk med påskeværet, som var et av tidenes beste i Trøndelag, men denne gangen er det ingen grunn til å frykte tosifrete antall minusgrader om nettene. Riktignok blir det kuldegrader til og med natt til torsdag, men deretter erobrer plussgradene hele døgnet, både natt og dag.

Vårvarme. Prognosene viser stigende temperaturer ut over i uka. På torsdag kan det bli 15 grader de varmeste stedene i Trøndelag. Kartet viser temperaturene klokken 14. Foto: Kart: Meteorologisk institutt

Kan bli over 15 grader mot slutten av uka

Allerede i dag vil temperaturene strekke seg godt over ti grader flere steder, og senere i uka kan er det meget gode muligheter til få se 15-tallet på varmetoppen.

I neste uke blir det enda litt varmere. Da kan det ikke utelukkes både 16 og 17 grader enkelte steder!

Vårvarmen. Prognosene for neste tirsdag viser temperaturer helt opp i 16-17 grader i Trøndelag. Foto: Kart: wxcharts.eu

Høytrykk over Skandinavia gir ny runde med knallvær

Årsaken til knallværet er et høytrykk over de sentrale delene av Skandinavia. Høytrykket gir fralandsvind mellom øst og sørøst og strålende sol fra morgen til kveld i en skinnende gullrekke av penværsdager at det er til å miste pusten av.

Med tanke på godvær i Trøndelag får høytrykket allerede fra torsdag en helt perfekt plassering med sentrum over de sørlige delene av Finland. Et høytrykk der er den beste solgarantien landsdelen kan få.

Solbyen. Trondheim forsvarer sin posisjon som landets mest solrike by så langt i 2018 også i april. Foto: Torsten Hanssen

Trondheim mest solrike storby i landet

Trondheim har hatt mest sol av storbyene i både februar, mars og hittil i år - og nå kommer en ny jubelperiode med varsler så vakre at de fortjener både tonefølge og hedersplass i stua i glass og ramme.

Gullrekka. Stemmer prognosene, vil Trøndelag få den lengste rekka av klarværsdager i april på mange tiår. Foto: Grafikk: yr.no

Klarvær minst åtte dager på rad

Stemmer prognosen får Trøndelag en like suveren rekke av klarværsdager som i påskedagen. Det ferskeste varselet byr på åtte dager på med sol fra skyfri himmel, fra i  dag tirsdag og til tirsdag i neste uke. Dersom prognosene slår til, vil det bli den lengste rekken av klarværsdager i landsdelen på mange tiår i april.

Værskifte fra neste onsdag

Selv om klarværet ser ut til å være over fra neste onsdag,er det ikke helt slutt på solværet i 15 dagersperioden. Etter fire dager på rad med skyet vær og litt regn, avsluttes langtidsperioden med en god del sol de to siste dagene.

Høytrykksrygg. Høytrykket ser ut til å vare store deler av neste uke. Dette er værsituasjonen lørdag 21. april. Foto: Kart: wxcharts.eu

15 dagersvarselet

Her er varselet for de neste 15 dagene (prognosene fra og med 16. april er usikre) - Klipp ut!

Tirsdag 10. april: Østlig og sørøstligbris, frisk bris utsatte steder. Pent vær.  - 1 til + 12 grader/ indre strøk - 8 til + 2 grader.

Onsdag 11. april: Skiftende bris. For det meste pent vær. - 1 til + 11 grader/ indre strøk - 11 til + 6 grader.

Torsdag 12. april: Skiftende bris. For det meste pent vær.  Varmere, særlig på dagtid. 0 - 15  grader / indre strøk - 12 til + 7 grader.

Fredag 13. april:  Bris mellom nordøst og sørøst. For det meste pent vær.0 - 14  grader/ indre strøk - 5 til + 9 grader.

Lørdag 14. april: Nordøstlig vind. Pent vær. - 1 til + 14 grader/ indre strøk - 4 til + 11 grader.

Søndag 15. april: Sørøstlig vind. Pent vær. 0 - 15 grader/ indre strøk - 1 til + 11 grader.

Mandag 16. april: Nord-nordøstlig vind. Pent vær. 1 - 15 grader/ indre strøk - 1 til + 12 grader.

Tirsdag 17. april: Sørvestlig vind. Pent vær.  1 - 17 grader/ indre strøk 0 - 11 grader.

Onsdag 18. april:  Vest-nordvestlig vind. Delvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol.  1 - 17 grader/ indre strøk - 1 til + 13 grader.

Torsdag 19. april: Vestlig vind. Skyet. Litt høyere temperatur om natten, lavere dagtemperatur.  2 - 13 grader/ indre strøk 3 - 12 grader

Fredag 20. april:  Perioder med regn om morgenen. 1 - 11 grader/ indre strøk 3 - 11 grader

Lørdag 21. april:  Perioder med regn. 2 - 11 grader/ indre strøk 3 - 12 grader

Søndag 22. april:  Skyet. Litt regn. 1 - 11 grader/ indre strøk 3 - 13 grader

Mandag 23. aprilDelvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol. Betydelig mildere, særlig om natten. 7 - 12 grader/ indre strøk 2 - 10 grader.

Tirsdag 24. april: Delvis skyet oppholdsvær. Perioder med sol.  Betydelig kaldere, særlig om natten. - 3 til + 9 grader/ indre strøk - 2 til + 4 grader

(Prognosene viser laveste og høyeste temperatur gjennom døgnet)

Kilde: yr.no, Storm og Accu Weather

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 800  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter