Advarer mot kraftige kastevinder i Trøndelag på torsdag

Meteorologisk institutt varsler en skikkelig «høststorm» i Trøndelag på torsdag. - Folk bør feste løse gjenstander, sier vakthavende meteorolog.

Blæst: Det er ventet kraftige kastevinder i Trøndelag på torsdag.  Foto: Meteorologisk Institutt

Saken oppdateres.

- Det er et lavtrykk som kommer inn, og det vil være uvanlig kraftig til å være juni, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til Adresseavisen.

- Det betyr at det kommer sønnavind over fjellene, og det vil føre til kraftige og uforutsigbare kastevinder i Trøndelag, sier han.

Løvdahl sier at vinden kan komme opp i 35 meter per sekund, men at det vil være på utsatte steder.

Meteorologisk institutt varslet på tirsdag et farevarsel på oransje nivå (det gamle obs-varselet) fra Hordaland og til Trøndelag sør for Trondheimsfjorden.

Utsatte arrangement

Selskapet Fotballfeber hadde planlagt å vise åpningskampen i fotball-VM på storskjerm på Kristiansten festning torsdag ettermiddag, men på grunn av værvarselet har de valgt å utsette åpningen av arrangementet til fredag.

Løvdahl tror folk gjør lurt i å tenke seg om to ganger hvis de planlegger storfest med telt i hagen på torsdag, og sier at folk bør feste løse gjenstander.

- Man bør egentlig se for seg hvordan det er på en skikkelig høstdag med kraftig vind, bare at det nå er midt i juni. Trampoliner og telt har et skikkelig vindfang, sier Løvdahl.

Snur mot sørvest

Han sier at det svært vanskelig å forutsi hvor de kraftige vindkastene kommer, og at det vil være stor forskjell på hva folk vil merke.

- Det som er litt betenkelig er at vi har hatt en skikkelig sommer allerede, der folk har satt ut hagemøbler og rigget til på hytta, sier han.

Løvdahl sier at vinden vil ta seg opp utover torsdag ettermiddag, men at den mot natten vil dreie mot sørvest.

- Da vil det blåse mer på kysten, og ikke så mye innover i landet. Det blir kanskje stiv og sterk kuling på kysten, men roligere og mer forutsigbart lenger inne. Ute på havet vil det trolig blåse kraftigere på fredag enn på torsdag, sier han.

På forsiden nå