Utvidet obs-varsel for Trøndelag fra Meteorologisk institutt

Varsler tre dager med kraftige regnbyger og torden

Meteorologisk institutt utvider obs-varselet om lokalt kraftige regnbyger med torden fra en til tre dager. Indre strøk fra Støren og sørover er mest utsatt.

Torden. Tordenvær vil gi lokalt kraftige byger i Trøndelag om ettermiddagen og kvelden fra onsdag til fredag. Tordenvær oppstår når fuktig luft varmes opp nedenfra og stiger til værs eller når fuktig varmluft skyves til værs av en kaldfront.  Foto: Adresseavisen

Saken oppdateres.

- Prognosene har endret seg noe fra tirsdag. Datamodellene våre viser at det kan bli samme type værsituasjon i indre strøk tre dager på rad fra onsdag til fredag, forteller vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Også varslingsområdet er utvidet, fra indre strøk av Trøndelag sør for Trondheimsfjorden, til også å omfatte de nordlige delene av Hedmark og Oppland.

Obsvarselet har faregrad gul som innebærer moderat farenivå.

LES OGSÅ: Røros og Oppdal har flere sommerdager enn Trondheim hittil i sommer

Kartet viser ventet nedbør onsdag. Feltene med lilla og mørkeblått er områdene med mest nedør.  Foto: Kart: Meteorologisk institutt

LES OGSÅ: Rekordvått i Åfjord, tidenes tørreste i Oppdal

10 - 15 millimeter regn på en time

- Fargraden er bestemt ut fra mengden nedbør på en time og  en til tre timer, forteller Fagerlid.

Prognosene viser at bygene kan gi mellom 10 og 15 millimeter på 60 minutter. I de tilfellene hvor bygene varer lenger enn en time, kan det komme 20 til 25 millimeter.

Nedbør fredag. Kartet viser ventet nedbør fredag. Feltene med lilla og mørkeblått er områdene med mest nedbør.  Foto: Kart: Meteorologisk institutt

 

LES OGSÅ: Advarer om kraftige regnbyger med torden i Trøndelag fra onsdag ettermiddag

Fare for flom og jordskred

- Med så mye nedbør på så kort tid, er det nærmest snakk om samme type styrtregn man av og til kan oppleve i tropene eller land sør i Europa, men heldigvis i en light-versjon.

Nedbørmengder på over 10 millimeter i timen kan føre til både flom og jordskred og forårsake store skader på kort tid, advarer Bergensmeteorologen.

Lokale oversvømmelser. Meteorologisk institutt advarer mot at de kraftige regnbygene kan føre til lokale oversvømmelser. Slik så det ut på Kvål i Melhus 7. august i fjor.   Foto: Alf Petter Herskedal

LES OGSÅ: Høyeste temperatur i deler av Trøndelag på seks uker tirsdag

Mest regn på torsdag

- Været blir ganske likt alle de tre dagene, men det ser ut til at det blir torsdagen som får de aller kraftigste bygene. At det blir torsdagen, er bare tilfeldig. Det er ingen spesielle forskjell i værsituasjonen denn dagen sammenlignet med onsdag eller fredag. Det er datamodellene våre som viser at det kan komme ekstra mye nedbør da, sier Fagerlid.

Nedbør torsdag. Kartet viser ventet nedbør torsdag. Feltene med lilla og mørkeblått er områdene med mest nedbør.  Foto: Kart: Meteorologisk institutt

LES OGSÅ: Varslene viser varmebølge i minst ti dager

- Vanskelig med nøyaktige prognoser hvor bygeværet treffer

- Hvor kommer det mest regn?

- Det er svært vanskelig å gi nøyaktige prognoser på bygevær både hvor de treffer og hvor lenge de varer. Det er generelt indre strøk som er mest utsatt de tre dagene. Dersom samme sted får kraftige regnbyger både onsdag, torsdag og fredag, kan det komme opp mot 50 millimeter nedbør, men det er svært lite trolig, sier Fagerlid.

Jordskred. Det kraftige regnet kan utløse jordskred i indre strøk.  Foto: Adresseavisen

 

LES OGSÅ: 16 steder over 25 grader i Trøndelag torsdag

Dette er obsvarselet for Trøndelag

«Lokalt kraftige regnbyger med torden.

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører.»

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 900  andre - følg VærAdressa på Facebook

Følg VærTorsten på Twitter

LES OGSÅ: Verste tørke i Oppdal siden 1992

På forsiden nå