Varsler fare for jordskred i Trøndelag

Norges vassdrags- og energidirektorat advarer mot fare for jordskred i Trøndelag fra søndag kveld til mandag kveld.

Saken oppdateres.

Det er ventet store nedbørsmengder og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet. Det kan komme opp mot 100 millimeter regn på et døgn.

LES OGSÅ: Varsler ti grader mandag og styrtregn hele neste uke

I Namdalen i Trøndelag og på Helgeland, Saltfjellet og Salten i Nordland er det ventet lokalt mellom 70 og 100 millimeter nedbør fra søndag kveld til mandag kveld, ifølge meteorologene.

Høye temperaturer

Relativt høye temperaturer og mye vind fører til stor snøsmelting, også i høyfjellet, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat på varslingstjenesten varsom.no.

De varsler om jordskredfare på gult nivå for både Nordland, Trøndelag og Vestlandet.

LES OGSÅ: Målte vinterens laveste temperatur i Trøndelag forrige fredag

På Vestlandet vil snøgrensen stige til opp mot 1500 meter over havet. I Trøndelag og Nordland stiger den til opp mot 1000-1200 meter over havet.

– Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring, er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 centimeter snø. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp, heter det.

Flomskred

Skredene kan utvikle seg til flomskred.

– Det vil komme ganske mye regn på områder i fjellet hvor det ligger snø. Akkurat hvor dette treffer, er for tidlig å si ennå, men vi vil trolig få mer detaljerte prognoser lørdag ettermiddag, sier Mads Peter Dahl, vakthavende ved jordskredvarslingen ved NVE, til Bergens Tidende.

På forsiden nå