Professor, Arnulf Kolstad, mener vi må lære oss å sette pris på drittværet.

- De som misliker regnvær bør ikke bli nedfor og sur, men heller se muligheten regnet og kulda gir. Man kan se på det som en mulighet for å bli inne med en god bok, høre på god musikk og ikke bli fristet til å gå ut, sier Kolstad.

Ikke klag - flytt

Han mener at dersom man synes været er for dårlig over en lengre periode, er det bedre å flytte til et annet sted enn å klage.

- Jeg tror bare mindre intelligente mennesker kan ergre seg over været, ettersom det ikke er mulighet til å gjøre noe med det. Ønsker man et bedre liv er det mye å ta fatt på, mange ting i ens liv som kan endres. Været er ikke en av disse tingene. Men man kan flytte eller reise til sol og varme i Syden for en stund.

Les også: - Vi er sultne på sol og bading

Fire gode råd

Anders Skuterud, Seniorrådgiver i Norsk psykologforening, mener at ordtaket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær» ikke er helt sant. Solen gir oss D-vitaminer og bidrar til at vi stort sett slapper bedre av i varmen.

- Men når det er sagt, så blir det også ofte slik at vi begynner å tenke unødvendig negativt om været. Været er et av våre største samtaleemner i Norge. Dette er fordi det «er så mye av det», og vi kan fort snakke om gleden som ruskevær og storm også kan gi oss, sier Skuterud.

Her får du noen gode råd til hvordan du lære deg å sette bedre pris på det ruskeværet.

  1. Å finne positive assosiasjoner til det som også kan oppleves negativt. Det er noe sant i at det ikke finner «dårlig vær – bare dårlige klær». Vi har alle hatt positive opplevelser i dårlig vær. Om det var å trosse stormen og virkelig oppleve naturens krefter som ga oss glede, om det var storlaksen vi fanget i regnet eller det var gleden ved å sitte ved peisen og se på ruskeværet ute.

  2. Det andre er å se situasjonen i et annet perspektiv. Heller kaldt og regn enn 45 varmegrader og full sol i en ørken. Gleden over våre gode klær og varme hus i motsetning til den kalde vinteren en kan oppleve for eksempel i Syd-Europa. Vi kan også tydeliggjøre hvor heldige vi tross alt er her i Norge – og at det er klima som har gjort oss så dyktige på livsmestring som vi tross alt er.

  3. Vi kan også legge til rette for fellesskap med tanke på været. Dårlig vær er alltid et godt samtaleemne. Vi må bare ikke snakke det for mye ned. Vi kan dele fellesskap inne og se ut på «drittværet». Vi kan «fortjene» en god flaske vin (eller to) sammen – vi som sliter med dette været.

  4. Og så må vi ikke la oss stoppe av det dårlige været. Sørg for å ha gode nok klær til at det er fint å gå ute selv om det blåser, regner eller snør. Naturen er veldig ok i ruskevær også. Det å bruke naturen selv om været er dårlig, vil i neste omgang gi gode minner og en bryr seg mindre om været når en har kjent at det kan være fint å være ute i «mye vær».

Les også: Drømmer du om sol og varme?

Nyt været

Professor Arnulf Kolstad mener begrepet «værsyk» er en dårlig og misvisende betegnelse, ettersom det ikke er været man blir syk av, men folks egen innstilling eller holdning.

- Det er mye sunt og interessant vær i Trøndelag, og kanskje kan vi først og fremst eller først som sist vende oss til å like og nyte været.

Ifølge Kolstad burde vi bli flinkere til å oppsøke drittværet. Kjenne regnet sile nedover hår og kropp, vinden som pisker i ansiktet og se naturen når været viser seg fra sin voldsomste side fremfor å krype ned i sofaen.

- Det er ingen som har tatt skade av regnvann. Alle har tørket opp igjen. Derimot har sola skadet mange, overdreven soling skal visstnok være helsefarlig, mens for mye regn og overskyet vær aldri har skadet noen. Blir noen deprimert av dårlig vær, skyldes det manglende evne og vilje til å ta kontrollen i sitt eget liv og la humøret styres av noe vi ikke kan kontrollere eller gjøre noe med.

Gammel værsak mest lest

Det vil vise seg om Kolstads formaninger om å sette pris på drittværet går hjem hos folk, eller om de fire tipsene til Skuterud blir tatt godt imot. Enn så lenge viser målinger gjort av adressa.nos analyseverktøy at meldinger som viser sol og varme opptar mange, selv om de umulig vil oppfylles.

Den best leste saken onsdag morgen er nemlig en snart ett år gammel artikkel med tittelen «Langvarig varmebølge i Trøndelag fra fredag».

Les også: Kjøpesentrene ønsker seg pent vær