Millioner truet av flom i Indo-Kina

Millioner av mennesker i Laos, Kambodsja og Thailand er truet av tidenes verste flom i Mekong-deltaet.

Saken oppdateres.

Totalt bor det mer enn åtte millioner mennesker i områdene som er truet av flom.

Flere måneders usedvanlig kraftig monsunregn har fått Mekong til å nå det høyeste flomnivået som noen gang er registrert.

100 000 rammet i Thailand

I Thailand er minst 100 000 mennesker berørt av flommen. Minst 1000 hus og flere hundre veier er ødelagt av flomvann. I tillegg er store jordbruksarealer satt under vann, melder thailandske aviser.

Fire mennesker har så langt omkommet i flom og jordskred i Laos.

Frivillige stabler sandsekker

I hovedstaden Vientiane har tusenvis av frivillige sammen med soldater stablet en 2,5 meter høy mur av sandsekker øverst på en flomvoll for å beskytte hovedstaden mot vannmassene, skriver Vientiane Times.

Det bor 200 000 innbyggere i selve sentrum og om lag 700 000 i omkringliggende områder.

På torsdag stod Mekongelven 13,68 meter over det normale nivået. Målingen slettet rekorden fra 1966 da flommen nådde 12,38 meter på sitt høyeste og oversvømmer hovedstanden fullstendig.

Flomtopp på lørdag

Det er ventet at Mekong vil stige til 14,12 meter på lørdag og deretter gå tilbake.

Mekong-elven, som er en av de tolv lengste elvene i verden, har sine kilder ved breene i Tibet og når havet i Vietnam 4350 kilometer unna.

Vietnam ble denne uken rammet av de verste oversvømmelsene på 40 år etter at en tropisk storm førte til voldsomme nedbørsmengder. Minst 120 mennesker omkom og et 40-tall er savnet.

Myndighetene i Thailand og Kambodsja har sendt ut advarsler om at flomvannet vil stige i neste uke. Familier som bor på lavtliggende områder nær Mekong er blitt bedt om å flytte.

På forsiden nå