Kraftig solstorm gir nordlys-show

Gjør klar til vinterens vakreste eventyr i kveld.

Saken oppdateres.

I kveld vil himmelen over Trøndelag bli opplyst av et spektakulært nordlys-show du ikke har sett maken til på mange år.

Årsaken er en svært kraftig eksplosjon på solens overflate ved 10-tiden i går formiddag. En enorm sky med superhet gass ble slynget mot jorda.

Kraftig eksplosjon

Nordlyset oppstår når elektroner, protoner og heliumkjerner fra Solens utstråling møter gassmolekyler i de ytre delene av jordatmosfæren, mellom 80 og 500 kilometer over bakken. Hvor synlig dette flashet er, kommer an på hvilket molekyl som blir truffet av elektronet, og på trykket der kollisjonen skjer.

Er det et oksygenmolekyl som treffes, og kollisjonen skjer i lavtrykksdeler av atmosfæren, får vi en gul-grønn aurora. Er trykket enda lavere blir lyset rødt. Kollisjoner med nitrogen danner blå farge

Eksplosjonen i går formiddag var den kraftigste på over to år.

Solflekk

De siste dagene har en enorm mørk flekk vokst på solskiven. Slike solflekker skyldes meget kraftige magnetfelter som hindrer varmen fra solens indre i å nå overflaten. Resultatet er områder som kjølner et par tusen grader. Av og til kortslutter magnetfeltene i kolossale energiutladninger som gjerne skyter svære skyer av hete gasser ut i rommet. Dersom disse treffer jorden, kan de få magnetfeltet til å "riste" og skape intense nordlys.

Sjeldnere

Lørdag skjedde en annen kraftig eksplosjon, så den store flekken later til å være meget aktiv. Forskerne mener det er muligheter for flere sterke eksplosjoner de neste dagene.

Aktiviteten på solen varierer med en periode på 11 år og er nå på vei mot minimum. Eksplosjoner er mye sjeldnere enn når solen er i aktiv fase.

 
        
            (Foto: JON ØSTENG HOV)

  Foto: JON ØSTENG HOV

På forsiden nå