Aldri tidligere siden målingene begynte på slutten av 1890-tallet er det målt et så høyt trykk i atmosfæren på Grønland og Svalbard. Observasjoner  hos eklima hos Meteorologisk institutt og Danmarks Meteorologiske institutt som adressa.no har sett nærmere på viser rekordhøye verdier.

- Jeg har aldri sett så høye verdier noen gang, sier en forbløffet statsmeteorolog Börge Johansson til adressa.no

- Hva skyldes det ekstreme lufttrykket?

- Været i Arktis har i en lengre periode været dominert av kalde luftmasser og lite vind. Det gjør at den kalde luften blir liggende i ro på bakken og blir tung og kompakt. Når det oppstår en slik tung luftmasse øker lufttrykket, forklarer vakthavende meteorolog Börge Johansson.

- Kan lufftrykket øke i det uendelige?

- Høytrykket vil nå sitt maksimale i løpet av dagen og deretter gå litt ned de neste dagene. Men det vl fortsatt være unormalt høyt i mange dager framover.

- Hvordan påvirker det høye lufttrykket været?

- Det betyr pent og kaldt vær over omtrent hele landet, sier Börge Johansson.

Gjør som 6404 andre - følg VærAdressa på Facebook - landets best oppdaterte værside

Følg VærTorsten på Twitter

Rekorder på Grønland og Svalbard

Det aller høyeste lufftrrykket i natt ble registrert på målestasjonen Nord på nordøstkysten av Grønland. Med 1062,3 hektopascal (millibar) klokken 06.00 i dag tidlig ble den tidligere rekorden på 1059,6 millibar satt 18. januar 1958 i Upernarvik på vestkysten av Grønland slettet med god margin.

Også på Svalbard ble det satt en rekke nye rekorder i høyt lufttrykk. Totalt finnes det 15  norske målestasjoner som registrer lufttrrykk på Svalbard og Jan Mayen. Et flertall av målestasjonene har satt nye rekorder de siste timene.

Det høyeste lufttrykket ble målt på Karl XII øya hvor det ble registrert 1054,7 hPa.  Det sletter den tidligere rekorden på 1051,9 hPa satt 28. januar 1929.

Også målestasjonen Verlegenhuken målte over den gamle rekorden med 1053,3 hPa. I alt fem målestasjoner målte over 1050,0 hPa