Meteorologisk institutt i Bergen advarer folk i Trøndelag og på Helgeland om å oppholde seg utendørs under ekstremværet Hilde i kveld.- Med vindkast opp i 50 meter per sekund kan det oppstå livsfarlige situasjoner med løse gjenstander som blir kastet gjennom luften og trær som velter. I så sterk vind vil det også være problematisk å holde seg oppreist. I verste fall kan man risikere å bli truffet av et vindkast og slengt av gårde, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga i Bergen til adressa.no.

Voldsomme vindkast i indre strøk

Det er først og fremst vindkastene meteorlogene advarer mot.

- Våre prognoser viser vindkast på 40 - 50 meter i sekundet. Med en vestlig vindretning, slik som i kveld, vil det komme voldsomme vindkast, ikke bare på kysten, men langt innover land, også helt inn i indre strøk.

Det som gjør vindkastene ekstra skumle er at de kan komme svært plutselig, av og til helt uten forvarsel. Vindstyrken kan på sekunder gå fra bare bris og opp i det mangedobbelte i styrke, sier Fagerlid.

- Sikre løse gjenstander

Det har allerede begynt å blåse i Nord-Trøndelag, og politiet oppfordrer folk til å forbedrede seg på uværet som er ventet i ettermiddag.

- Folk må sikre løse gjenstander. Byggeplasser kan også være utsatte, sier operasjonsleder Ulf Wiseth i Nord-Trøndelag politidistrikt.

Politiet har allerede fått melding om materielle skader på grunn av vinden.

- Reklamemateriell skadet en bi i Levanger. Vi har også fått melding om trær som har blåst over veien i Leksvik, sier Wiseth.

Operasjonslederen oppfordrer folk til å vurdere været før man går utendørs.

- Overvåker situasjonen

Dersom ekstremværet Hilde fører til store skader, skal Fylkesmannen raskt innkalle til fylkesberedskapsråd med lederne fra ulike regionale etater, forteller fylkesberedskapssjef Per Arne Stavnås i Nord-Trøndelag.

- Hvis uværet fører til mange strømbrudd, skred, mange stengte veier, at folk må evakuere og det er mangel på ressurser, da samler vi fylkesberedskapsrådet. For eksempel ble det samlet på Østlandet, da mange kommuner ble berørt av flommen i vår som gjorde store skader, sier Stavnås.

Fylkesmannen har det samordnede ansvaret hvis det er behov for det. Til nå har de videresendt varselet om ekstremvær til kommuner og regionale etater.

- Foreløpig er det ikke på det nivået at vi samler fylkesberedskapsrådet. Vi overvåker situasjonen og har kontakt med Telenor og NTE. Vi har samordnende ansvaret hvis det er behov for det, sier Stavnås.

Ruster opp

Trønderenergi ruster opp før stormen med ekstra bemanning.

- Vi har kalt inn 25 ekstra personer, i tillegg til vanlig beredskap, for å takle været som er i vente, sier kommunikasjonssjef Kjell Dahle i Trønderenergi, som forteller at de vil gi informasjon fortlløpende på internett.

Det er ventet sterk vind i Trøndelag i ettermiddag (bildet er tatt ved en tidligere anledning). Foto: Christer Johnsen