Brennhet juli sletter alle varmerekordene

Værrekordene faller i Trøndelag i tidenes varmeste juli.

Det gode sommerværet fortsetter i Trøndelag.  

Saken oppdateres.

Etter de tre første ukene av juli topper landsdelen statistikken både over flest antall tropedager (temperaturer over 30,0 grader) og høyeste gjennomsnittstemperatur.

Både på Frosta, Mære, Rissa og i Åfjord og Namsos har temperaturen krøpet over 30,0 grader fem dager de to siste ukene.

Bare tre steder ellers i landet har målt fem så varme dager.

Landsdelen topper også listen over stedene med de høyeste gjennomsnittstemperaturene.

Åfjord på varmetoppen

Per 20. juli er det hele elleve steder som har en middeltemperatur for hele døgnet på mellom 19,0 og 19,9 grarder. Åfjord topper listen med 19,9 grader, mens Trondheim med 19,0 grader foreløpig ligger 0,9 grader foran julirekorden fra 1901 og 1914. På søndag slettet Trondheim rekorden i flest antall juliddager over 25,0 grader med ti så varme dager, og i går kom den ellevte ekstra varme dagen.

Dersom prognosene for resten av juli stemmer vil Trondheim få i alt 16 dager varmere enn 25,.0 grader. Det er syv dager mer enn enn den tidligere rekorden fra 1945, 1997 og 2003 på ni så varme dager.

Det betyr at 2014 kan få like mange + 25 grader-dager som de seks forutgående årene tilsammen!

Blokkerende høytrykk

Det historisk varme været i Trøndelag fortsetter resten av uken med de aller varmeste dagene de neste dagene. Både i dag og i morgen ser det ut til å bli over 30,0 grader de varmest stedene.

Årsaken til den historisk varme julimåneden er et blokkerende høytrykk over Finland og Kolahalvøya som har ligget mer eller mindre i samme posisjon i flere uker.

- I forhold til å gi pent og varmt vær i Trøndelag ligger høytrykket helt ideelt plassert. Posisjonen til høytrykket nordøstfor Midt-Norge sender en jevn strøm av varme luftmasser fra Øst-Europa inn over regionen, forklarer statsmeteorolog Pål Evensen ved Meteorologisk institutt.

Tørr luft gir klarvær

- Hva er årsaken til at det blir så mange dager med ekstra høye temperaturer?

- Den varme luften fra ØstEuropa er meget tørr og gir derfor svært få skyer. Med få eller ingen skyer blir det mye sol, noe som øker oppvarmingen av bakken, noe som får lufttemperaturen til å stige ytterligere. Også varmt havvann bidrar tilå øke lufttemperaturen, forteller Evensen, som lover varmt vær ut uken.

- Fra neste uke kommer det et værskifte med overgang til pålandsvind med mer skyer og fuktigere luft. Samtidig synker temperaturen, trolig til under 20 grader.

På forsiden nå