Vekkelsesmøte med Al Gore

Fjorårets Nobelprisvinner Al Gore ble mottatt som en popstjerne og talte som en predikant under klimakonferansen i Poznan i ettermiddag.

Saken oppdateres.

Både før og etter sin tale til en overfylt kongressal fikk han stående ovasjoner.

Ja, vi kan!

Jubelen ville ingen enda ta da han avsluttet med følgende formulering: - La meg til slutt hilse dere med noen ord jeg har hørt mange ganger i USA i høst og som jeg tror også er retningsgivende for klimakampen: Ja, vi kan!

I en engasjert tale pekte Gore på en rekke tydelige tegn på klimakrisen.

- Vi kan ikke forhandle med fakta om sannheten om jordens tilstand eller med konsekvensene av global oppvarming. Vi er farlig nær et klimatisk vippepunkt. Innen ti år kan vi oppleve farlige og uvendbare klimaendringer dersom vi ikke gjør noe straks, sa Al Gore, som understreket at han tross alle negative tegn på klimaendringer er optimist.

- Håp og optimisme er veien til København, sa Gore, som blant annet pekte på at Kina er blitt med i kampen mot global oppvarming som en av de ledende nasjonene.

- Også andre utviklingsland, som Brasil, har gjort modige valg i forhold til regnskogen, sa Al Gore.

I sin tale nevnte fredsprisvinneren også den økende mengder amerikanske byer som har sluttet til prinsippene i Kyoto-protokollen og vil redusere sine klimagassutslipp.

Han siterte også en rekke utsagn fra USAs nyvalgte president Barack Obama. –Tiden for forsinkelser er over, tiden for benektelse er over, uttalte Obama tidligere denne uka etter et møte med Al Gore.

Sette tøffere mål

Al Gore høstet stor applaus da han sa han ønsket seg tøffere utslipps mål enn det FNs klimapanel har anbefalt.

Gore sa i sin tale at han går inn for at grensen senkes fra 450 ppm (parts per million) til 350 ppm, noe som vil innebære enda høyere utslippskutt enn det de 190 deltagerlandene skal forhandle om i København neste år.

Det er mengden klimagasser i atmosfæren som avgjør hvor mye den globale temperaturen stiger.

- Vi må sette oss tøffere mål, selv om det kan virke vanskelig i starten. Men når vedtakene er fattet, tiltakene satt i verk og det skapes millioner av nye grønne jobber, vil det bli lettere å gå videre, sa Al Gore.

 
 
 
På forsiden nå