Knuser solmyte om global oppvarming

Det er ingen sammenheng mellom solstråling og global oppvarming.

Saken oppdateres.

Det slår klimaforsker Rasmus Benestad, Meteorologisk institutt, og NASA-forskeren Gavin A. Schmidt, fast i en ny forskningsstudie publisert i Journal of geophysical research tirsdag.

De to forskerne slår dermed beina under en av klimaskeptikernes kronargumenter, nemlig at solstrålingen bidrar til global oppvarming.

Den globale gjennomsnittstemperaturen har økt med 0,7 grader siden 1750. Ifølge FNs klimapanel er utslipp av klimagasser hovedårsaken til den globale oppvarmingen, noe klimaskeptikere verden over, også i Norge, har argumentert kraftig imot.

West/Scafetta: 50 prosent av oppvarmingen skyldes solstråling

I 2006 hevdet de to forskerne Bruce West og Nicola Scafetta ved Duke University i Durham i North Carolina i USA at solstrålingen hadde bidratt med mellom 45 og 50 prosent av den globale oppvarmingen mellom 1900 og 2000, og mellom 25 og 35 prosent fra 1980 til 2000.

Den danske fysikeren Henrik Svensmark foreslo for noen år siden at klimaendringer kan utløses av variasjon i solaktiviteten, ved at den såkalte solvinden (magnetisk ladde partikler fra solas ytterste lag) påvirker mengden kosmisk stråling som når jorda.

Dette kan i sin tur påvirke skydekket på jorda ved at det dannes kondensasjonskjerner, og dermed blir også klimaet påvirket, mente Svensmark.

Variasjonene i solas utstråling har vært målt med satellitt siden 1979, men er beregnet enda lenger tilbake i tid, blant annet basert på solflekkobservasjoner.

Solstrålingen når et høydepunkt med omtrent elleve års mellomrom.

Motbeviser solstrålingsteorien

I sin studie har Benestad og Schmidt gått nærmere inn på analysene som Scafetta og West gjennomførte for tre år siden.

- Scafetta og Wests analyser inneholder en rekke svakheter. Vi påviser at metoden de har benyttet til å beregne solens påvirkning av den globale oppvarmingen er uegnet til slike analyser, sier Rasmus Benestad til adressa.no

- Hvor stor påvirkning utgjør solstrålingen på den globale oppvarmingen?

-Ifølge vår studie er påvirkningen minimal, trolig mindre enn 0,1 til 0,2 grader, sier Rasmus Benestad.

 
På forsiden nå