Ambisiøs Kina-plan for fornybar energi

Kina skal fram mot 2020 satse tungt på fornybar energi. Innen ti år skal 15 prosent av landets energi skal komme fra " ikke-fossile kilder" .

Saken oppdateres.

Det var Kinas president Hu Jintao som la fram tallene under sitt innlegg på FNs klimamøte i New York tirsdag.

- Med tanke på at EU har satt seg som mål at 20 prosent av energiforbruket skal være fornybar energi innen 2020, er dette en meget ambisiøs målsetting for et utviklingsland, sier forskningsdirektør Knut H. Alfsen ved CICERO Senter for klimaforskning til Adresseavisen.

LES OGSÅ: - Øyeblikkelig handling for å redde klimaet

LES OGSÅ: Regjeringen planlegger storstilt klimadiplomati

Følg VærTorsten på Twitter - få de siste klimanyheteneMindre kullkraft, mer kjernekraft

Alfsen mener planen betyr at Kinas utbygging av kullkraftverk vil gå langsommere de neste årene og i stedet erstattes av andre energikilder.

- Jeg antar at noe av ikke-fossile energien også vil kommer fra kjernekraftverk, sier Alfsen.

Bortsett fra tallfestingen av energi fra ikke-fossile kilder var Hu Jintaos tale lite konkret.

- Jeg innrømmer at jeg hadde ventet meg mer konkrete utslipp, blant annet med hensyn til utslipp, men jeg antar Kina holder tilbake slike opplysninger av forhandlingstekniske årsaker, sier forskningsdirektøren.

Før talen håper Alfsen at Kina vil legge frem flere konkrete tall om sin kamp mot klimaendringene.

- Banebrytende

- Selv om talen inneholdt forholdsvis få konkrete detaljer, bør man huske at så sent som for fem år siden var klima et ikke-tema i kinesisk politikk. Nå er klima løftet fram som et viktig tema.

Det er banebrytende av et U-land og meget gledelig at Kina nå trår fram på den internasjonale scenen og varsler at de vil handle i klimaspørsmålet, konkluderer Knut H. Alfsen.

Utsagn blant annet fra FNs klimasjef Yvo de Boer gjorde at det var stilt store forventninger til talen til den kinesiske presidenten. Enkelte mente Kina vil prøve å overtale lederrollen i kampen mot global oppvarming.

Mens Kina tallfestet sin satsing på energi fra "ikke-fossile" kilder, var talen til USAs president Barack Obama helt uten konkrete klimaløfter.

Obama: - USA klar til å handle

Obama sa at USA vil redusere sine klimagassutslipp, men nevnte ingen tall. Han minnet tilhørerne om at alle land, også utviklingslandene, må gi sine bidrag i kampen mot klimagassutslippene.

- USA er klar til å handle, men det er mye arbeid igjen, sa Obama som forklarte at Regjeringens nye energilov foreløpig har stanset i Senatet.

-Reisen mot en ny avtale er lang og hard. Vi har ikke mye tid igjen. Reisen krever at vi slåss for hver tomme i framdrift, understreket Barack Obama, som minnet om at den nye amerikanske regjeringen hadde gjort mer for klimaet på mindre enn ett år enn noen annen amerikansk president hadde klart på fire år.

 
På forsiden nå