- Vil du ikke ha mer av kjærligheten, Emma? Da kan kanskje Eline få smake litt av deg, da?

Emmas mamma, Camilla Grepperud, har også en liten juicekartong i hånden. Under leken ute har sugerøret gått frem og tilbake mellom munnen til Eline (2) og munnen til Emma (4). Emmas ansikt er prikk i prikk – på resten av kroppen er det flere, både inntørkede og væskende, vannkopper.

Vi er på såkalt smittefest i Kongsberg. Det er Henriette og Eline Larsen som inviterer, moren åpner gladelig døren i håp om at smitten vil klyve inn over dørstokken deres.

Ifølge mødrene er det ikke så uvanlig at foreldre i byen er på jakt etter smittefester.

- Vi har hørt om mange som har hatt det eller gått på det, forteller de.

- Jeg prøvde å få lilllebror smittet i fjor, men det lyktes ikke. Jeg har hørt at det er mest smittsomt noen dager før det bryter ut, er det kommet skorper på reduseres smitten, sier Grepperud.

- Jeg må si jeg var veldig usikker

Eline har altså ikke hatt vannkopper. Det er i seg selv ikke noen krise, hun har mange år ennå å få det på. Men så kom det en runde med vannkopper i barnehagen. Problemet var at den kom faretruende nær en lenge planlagt storfamilieferietur. Men ville Eline få det kjapt og få det overstått, eller rett før avreise slik at de ikke kunne dra? Dette ble en skikkelig nøtt for foreldrene.

- Jeg må si jeg var veldig usikker. Jeg følte for å innhente tusen meninger før jeg kunne lande på en avgjørelse, for jeg kjente litt på det at jeg påførte henne en sykdom. Samtidig har jeg jo lest og hørt at det kan være gunstig for barn å få sykdommen mens de er små, sier Henriette Larsen.

Har du tips om denne saken? Send oss en epost!

Tett og intim lek

Etter en telefon til fastlegen, som heller ikke kom med noen motforestillinger, bestemte de seg for å kjøre på og prøve.

- Det er også mye fordi det ikke er hvilken som helst ferie, sammen med tanter, onkler, besteforeldre drar vi til Karibien. Det er arv etter Elines oldemor, turen vil bli et minne for livet. Det ville være så fryktelig kjedelig å bli hjemme, sier hun.

Vannkopper smitter veldig lett, gjennom luft og dråpesmitte. De har hørt at flyselskap ikke tillater vannkopper om bord.

- Ja, det stemmer, bekrefter sykepleier Line Sørbø ved Europeiske alarmsentral.

- Det vil si, dersom man har tydelige tegn til vannkopper risikerer man å bli avvist på flyet. Dersom koppene er helt tørre er det ingen smittefare, og har man  en erklæring fra lege om at man er «fit for flight», vil man ikke bli nektet om bord, legger hun til.

Og det er nå det må skje, det er nå «overgangsvinduet» er. Så da Larsen fikk høre at Emma hadde vannkopper, var hun rask med invitasjonen, kjøpte inn kjærlighet på pinne og i stuen sitter nå to mødre og oppfordrer til tett og intim lek.

- Skal Eline få en klem av deg, Emma?

Camilla Grepperud sniker seg også til litt gnissing med Elines hånd nedi håndflaten til Emma. Der har hun den vannkoppen som kanskje er mest væskefylt.

- Eline forstår nok ikke så mye av dette, men Emma skjønner litt mer. Hun vet blant annet at tante Hedda fikk vannkopper da hun var 11 , og at hun måtte være lenge borte fra skolen. Jeg har tre andre barn, så nå håper jeg at søsknene også får det, og får det samtidig, ellers kan det bli mange uker fremover med syke barn, sier Grepperud.

- Nå har vi gjort det vi kan. Da gjenstår det bare å vente og se, sier Larsen.

- Som helsestasjon har vi ingen policy

Greta Finneng helsesøster ved Bekkestua helsestasjon i Bærum forteller at det ikke skjer veldig ofte at foreldre kommer for å få råd rundt smittefester og vannkopper.

- Som helsestasjon har vi ingen policy, hverken råd for eller imot. Dette synes vi må være helt opp til foreldrene å bestemme, sier Finneng.

- Hva tenker du om at enkelte vi «time» et vannkoppeutbrudd til permisjonstid eller annet gunstig tidspunkt?

- Vi vil ikke på noen måte dømme foreldre som gjør dette. Foreldre i dag har mange krav og mye som skal rekkes, særlig hvis begge er yrkesaktive. Foreldre flest vil det beste for barna sine. Vannkopper er en smittsom barnesykdom som de aller fleste barn gjennomgår i løpet av barneårene, og det beste er om smitten skjer på en naturlig måte, sier Finneng.

Folkehelseinstituttet:  Vannkopper er unntaket

- Å gå på smittefester for å få vannkopper er uproblematisk, sier Karin Rønning, overlege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

- Men her vil jeg presisere, vannkopper er unntaket. Å aktivt utsette barn for røde hunder eller meslinger medfører alvorlig risiko, det fraråder vi sterkt, legger hun til.

Vannkopper er unntaket fordi man sjelden blir alvorlig syk av det, ifølge Folkehelseinstituttet. Det er noe rundt 90 prosent av barn får i løpet av barndommen, og det er ofte slik at jo mindre barnet er desto mildere får det sykdommen.

Vannkopper er per nå ikke med i barnevaksinasjonsprogrammet. Ifølge Folkehelseinstituttet vil det ikke komme inn med det første, til tross for at andre vestlige land har tatt det inn, eksempelvis Tyskland og USA.

For de andre barnesykdommene er bildet et ganske annet. For meslinger er dødeligheten 1 per 1500-3000, og kan gi alvorlige ettersykdommer som lungebetennelser og døvhet. Meslinger tar mange barneliv på verdensbasis.  Røde hunder-smitte av gravide kan gi fosterdød eller alvorlige livssvarige organskader hos barnet.

Vaksine kan kjøpes privat

Det er imidlertid mulig å kjøpe vannkoppevaksinen privat. Dersom du vil vaksinere deg selv eller barn, må du kontakte fastlege, og den koster noen hundrelapper. Kan du lett bli eksponert i yrket, og ikke har hatt vannkopper, vil Folkehelseinstituttet anbefale at man tar vaksine som bør dekkes av arbeidsgiver ifølge Arbeidsmiljøloven.

Det samme gjelder om man planlegger å bli gravid og ikke har hatt barnesykdommen.

- Komplikasjonene hos gravide ser ut til å være flere enn det vi tidligere har hatt kjennskap til, sier Rønning.

- Må innrømme at jeg selv tok runden

- Jeg har forståelse for at noen vil prøve å la barna få vannkopper i en periode som det passer dem, og at man tenker det er ok å ha det overstått, det tror jeg foreldre har gjort til alle tider. Jeg må innrømme at jeg selv tok runden til naboene da barna var i 3-4 års alderen, sier Rønning.

- Det hersker noe usikkerhet rundt om barn under ett år bør utsettes for vannkoppesmitte, hva anbefaler dere?

- Så sant barnet ikke er immunsvekket eller på andre måter må beskyttes, er det ingen nedre grense. Barn yngre enn tre måneder responderer imidlertid dårlig på vaksine, så dette er ikke aktuelt for disse, sier hun.

PS: Smittefesten viste seg å bli vellykket. Eline fikk vannkopper, det samme gjorde Emmas tre søsken.

Det er ikke en vanlig «playdate» de skal på. Treffet på Kongsberg denne ettermiddagen har som formål å overføre vannkopper fra Emma (4) til Eline (2). Foto: KRISTINE GRUE LANGSET
- Skal Eline få en klem av deg, Emma? Henriette Larsen (t. h) og Camilla Grepperud legger opp til hyppige gruppeklemmer på vannkoppe-smittefesten. Foto: KRISTINE GRUE LANGSET