Psykolog Magne Raundalen anslår at landets barnehager nesten ser en million foreldre hver dag, forutsatt at barnet blir hentet og levert av mamma og pappa.

- Over 80 prosent av nasjonens ettåringer kommer til barnehagen, nesten alle i alderen 3–5 år, sier Raundalen.

Meldeplikt trumfer taushetsplikt

Han mener dette setter barnehagene i en unik posisjon til å avdekke omsorgssvikt, og synes det er rart at så få barnehageansatte varsler om overgrep og vold mot barn.

Tall fra SSB viser at bare 7,6 prosent av meldingene om omsorgssvikt kommer fra barnehageansatte.

På et møte om mishandling og feilbehandling av barn under fire år, som nylig ble avholdt av Folkehelseinstituttet, minnet Raundalen om at offentlig ansatte faktisk risikerer fengsel dersom de ikke melder fra.

Han understreket at meldeplikten går over taushetsplikten.

- Private barnehager rapporterer enda mindre, og det er grunn til å spørre; hvem er kunden, barnet eller foreldrene?

Foreldre som mishandler barn avsløres av Google-søk

- Blander barns reaksjoner

- I straffeloven heter det at enhver har plikt til å avverge vold i nære relasjoner, primært ved å kontakte politi eller barnevern. Avvergeplikten får foran enhver taushetsplikt, presiserer Raundalen.

- Hvorfor melder ikke flere?

- Jeg tror årsaken til dette er delt. Noe av forklaringen lander hos oss fagfolk, vi har ikke gitt barnehageansatte godt nok verktøy og tilstrekkelig veiledning. En annen forklaring er at mange av barns reaksjoner er ganske generalisert. For eksempel kan de første og umiddelbare reaksjonene på vold, og på det å få et søsken, være ganske like.

«Vær Våken»-plakat

Psykologen mener barnehageansatte tradisjonelt sett har hatt for høy terskel for å gå til barnevern og politi. Han etterlyser en «Vær Våken»-plakat, som skal gi barnehagene råd om når de skal ta kontakt med foreldrene, og når de ikke skal ta kontakt slik at bevis ikke ødelegges.

«Vær våken»-plakaten bør også være en rettesnor for rådgivende samtaler med barnevern eller politi, og for hvordan man skriver en ryddig bekymringsmelding.

- Det er mye vi kan se hvor vi ser i stedet for å bortforklare. Det er forskjell på en hendelse og en tilstand, og det er mye vi kan se bedre hvis vi går hjem, sier Raundalen.

- Svikter barna

- Bortforklaring er et svik, hevder psykologen.

Han mener flere barnehager burde ha det første foreldremøtet i hjemmet til barnet.

- Det er mye vi kan se bedre hvis vi går hjem. Ved tildelt plass i barnehage skal det være et obligatorisk foreldremøte, sier han.

- Misvisende tall

Steffen Handal, nestleder i Utdanningsforbundet, mener det ikke blir riktig å si at barnehageansatte melder så sjelden. Han mener tallet fra SSB ikke gir et riktig bilde.

- Dessverre er det i en årrekke blitt hevdet at barnehagene er dårlige til melde til barnevernet. Tallene fra SSB er i seg selv riktige, men korrigert for at dette tallet er basert på alle barn fra 0 til 22 år blir det misvisende. Det er kun barn mellom 1 og 6 år som går i barnehage. Et sted mellom 16 og 23 prosent av meldinger til barnevernet kommer da fra barnehagen, hvis vi kun ser på det som er aktuelt å melde om, sier Handal.

Vanskelig for ansatte

- Barnehageansatte er tett på foreldrene, de snakker med dem daglig, er på fornavn og er avhengig av tillit. Utelukker du at dette gjør det vanskelig å melde for barnehageansatte?

- Jeg vil ikke utelukke at det gjør det vanskelig for barnehageansatte. Men samtidig er barnehageansatte tett på barnet, de skifter klær og bleier og følger barnas utvikling. Det er lettere for dem å oppdage omsorgssvikt.

- Raundalen mener private barnehager ikke melder. Hva tror du det skyldes?

- Jeg vet ikke hva kildegrunnlaget hans er, og kan ikke kommentere det.

- Melder barnehageansatte ofte nok?

Noen barn kommer til barnehagene med hemmeligheter og forferdelige opplevelser. Hvis de ikke blir tatt på alvor blir de sviktet, jeg er helt enig med Magne Raundalen. Det er ikke et poeng for oss om prosenten er lav eller høy. Det viktige er at de riktige tilfellene blir meldt inn, sier Steffen Handal.

--

FAKTA

FÅ MELDER FRA:

  • En fersk undersøkelse fra Stine Sofies Stiftelse viser at 8 av 10 sier de vil melde fra hvis de mistenker vold eller seksuelle overgrep mot barn.

  • Bare en av fem gjør det i praksis.

  • Det finnes lite forskning på hvor mange barn under 18 år som utsettes for vold og overgrep.

  • Tidligere undersøkelser anslår at mer enn 100 000 barn lever med vold i familien, og 5 % av alle barn utsettes for gjentatte, grove seksuelle overgrep.

  • Forskning viser at barn som er vitne til vold lider like stor psykisk skade som hvis volden var rettet mot dem selv.

  • Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Folkehelseinstituttet sier det er for tilfeldig om barnemishandling blir anmeldt.