Det er 50 prosent større andel med overvekt eller fedme blant barn som har skilte foreldre sammenlignet med barn som har gifte foreldre, viser tall fra Barnevekststudien vedFolkehelseinstituttet.

Studier av sammenhengen mellom familiestruktur og overvekt/fedme hos barn er ikke gjort på denne måten i Norge tidligere.

Barnevekststudien bygger på et landsrepresentativt utvalg, der i overkant av 3100 tredjeklassinger fra 125 skoler og ti fylker har deltatt. Helsesøstre har målt åtteåringenes høyde, vekt og livvidde, og rapportert inn til forskerne.

Tallene viser også at det er mer enn dobbel så stor andel med bukfedme blant gutter som har skilte foreldre sammenlignet med gutter som har gifte foreldre. Tallene viser ikke tilsvarende forskjeller i bukfedme blant jenter.

Familiestruktur i endring

- Vi var interessert i å se hvordan pågående endringer i samfunnet, og dermed forhold som kan påvirke barns liv, kan henge sammen med utviklingen av overvekt og fedme hos barn. Familiestruktur har endret seg de siste tiårene. Vi vet at andelen barn som bor med kun en av foreldrene av gangen har økt siden 70-tallet.

Det forteller Anna Biehl, stipendiat på Folkehelseinstituttet og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

Studien inngår i hennes doktorgradsarbeid om sosiodemografiske faktorer som kan påvirke barns overvekt og fedme.

Man har sett på betydningen av mors utdannelse, og funnet at det kun i liten grad kan forklare forskjellene i overvekt og fedme mellom barn av skilte og gifte foreldre.

- Skilsmissebarn er jo er svært sammensatt gruppe, hvorfor har de en høyere sannsynlighet for fedme og overvekt enn andre barn?

- Det er vanskelig å spekulere for mye, for vi har ikke sett på årsakene i denne studien. Noe av forklaringen til forskjellene er trolig knyttet til både kosthold og fysisk aktivitet, mener Biehl.

Forventet lignende funn i Bergen

Fedmeforsker og postdoktor Pétur Benedikt Júlíusson ved barneklinikken på Haukeland universitetssykehus i Bergen synes funnene er svært interessante.

Júlíusson er en av forskerne bak Vekststudien i Bergen.

- Der fant vi ikke økt forekomst av overvekt eller fedme blant barn som bodde med en forelder, selv om vi egentlig hadde forventet det på forhånd, sier han.

-Vi spurte likevel ikke om foreldrene var skilte, kun om hvem bodde hos barnet største delen av tiden, legger han til.

«Å kose seg gjennom tarmen»

Júlíusson synes imidlertid ikke det er overraskende at skilsmisse kan slå negativt ut.

- Jeg ser fra min behandling av overvektige barn hvor viktig en families funksjonalitet er som faktor til å opprettholde en fornuftig livsstil. Det er lett å tenke seg at skilsmisse kan påvirke livsstil. Barn kan trøstespise på samme måte som voksne, eller man er tilbøyelig til å «kose seg gjennom tarmen» som er et uttrykk jeg bruker overfor pasientene våre, sier han.

- Vi vet, blant annet fra målinger ved vår vekststudie, at bukomfang/bukfedme er større hos gutter enn hos jenter i de fleste aldre. Jenter og kvinners fett på lår og rumpe, pæreformen, er ufarlig relativt sett. Epleformen derimot, bukfedmen, er mer biologisk aktiv og helsefarlig og sterkere knyttet opp mot hjerte- og karsykdommer, forhøyet kolesterol og diabetes type 2, forteller Júlíusson.

- Foreldre som har skilt lag bør ha dette i mente

Han vil likevel ikke svartmale situasjonen utfra studiens funn.

- Det er vanskelig å se overvekt hos de yngste barna, den blir ofte kamuflert av merkelapper som «ungen har god trivsel, er sterk i kroppen og så videre». Men her har helsestasjonene godt overblikk med sine jevnlige screeninger og kan på den måten oppdage tidlig uhensiktsmessig vekstkutvikling, mener Júlíusson.

Han peker på at forekomsten av fedme i Norge er ellers kun halvparten av det som er registrert i land som USA og i sør-europeiske land, og den er sannsynligvis ikke økende.

- Så mye fokus det er på problematikken, bør allmennkunnskapen være god. Men akkurat som alle andre foreldre, bør foreldre som har skilt lag ha dette i mente, det går an å kose seg på ulike måter, klø barnet ditt på ryggen i stedet for å henfalle til å spise en bolle, sier han.

- Det å skulle gjennomføre en korreksjon av vekt krever ressurser, det kan være lettere å få til dersom begge foreldre er tilstede, men er også fullt mulig der skilte foreldre har gode samarbeidsevner, legger han til.

- Poenget er ikke å dømme noen

Anna Biehl ved stipendiat på Folkehelseinstituttet fremhver viktigheten av at den økte risikoen er på nivå med andre faktorer for overvekt og fedme som forskerne har studert, som for eksempel forskjellen mellom barn som bor i små kommuner sammenlignet med barn fra større kommuner.

- Frykter du at skilsmissebarn og deres familie vil føle seg ytterligere stigmatisert ved å lese om denne studien?

- Vi har nå en gang funnet disse sammenhengene, de er som de er. Poenget er ikke å dømme noen eller sette foreldre og barn i et dårlig lys. Det er nyttig å være klar over at det er visse grupper hvor risikoen for overvekt og fedme er større, det gjør det også lettere å forebygge, sier hun.

--

FAKTA:

Fedme er den mest utbredte næringsforstyrrelsen i den vestlige verden i dag. Forekomsten av overvekt og fedme øker også i alle aldersgrupper i Norge.

Blant barn og unge har det vært en jevn økning i andelen med overvekt de siste 30 årene. Men nå ser man tegn til at vektøkningen blant barn og unge har stoppet opp i Norge.

16 prosent av åtteåringer har overvekt eller fedme. (tall fra 2011) 16-17 prosent av 15-åringer har overvekt eller fedme

Overvekt for voksne defineres i henhold til WHO som KMI ( kroppsmasseindeks) over 25, mens fedme tilsvarer KMI over 30. KMI er kroppsvekten i kilo delt på kvadraten av kroppslengden i meter (kg/m2).

For barn og unge mellom to og atten år brukes imidlertid kjønns- og aldersspesifikke grenseverdier for KMI (isoKMI), siden spinklere beinbygning og mindre muskelmasse bidrar til lavere KMI i denne aldersgruppen.

For en gutt på tolv år vil eksempelvis en KMI mellom 21,2 og 26,0 tilsvare overvekt, mens KMI over 26,0 vil tilsvare fedme. KMI beregnes som hos voksne.

Ferske tall fra Barnevekststudien ved Folkehelseinstituttet viser at det er 50 prosent større andel med overvekt eller fedme blant barn som har skilte foreldre sammenlignet med barn som har gifte foreldre.

Studier av sammenhengen mellom familiestruktur og overvekt/fedme hos barn er ikke gjort på denne måten i Norge tidligere.

(Kilde Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet)