Det var med sorg vi mottok beskjeden at Trude Kverndal var gått bort 20. september, 59 år gammel. Med hennes bortgang har NRK Trøndelag mistet en av de radiotekniske pionerene som var med på oppbygginga av radiosenteret på Tyholt.

Trude kom til NRK første gang høsten 1977 for å starte utdanning til programingeniør. Etter endt utdanning jobbet hun en periode som radiotekniker på Marienlyst før hun søkte seg til flerkamerateam for fjernsynet i Tromsø.

I 1985 flyttet hun til Trondheim og ble en av svært få kvinnelige programingeniører. Her bidro hun til at NRK på Tyholt leverte radio til den kvaliteten publikum forventer.

Trude ble etter hvert selve klippen på Teknisk sentral, kommunikasjons- og linjesentralen i NRK på Tyholt.

Trude var lommekjent i de teknologiske systemene og hadde god kontakt med alle relevante fagmiljø – begge deler er viktig for at et feilfritt radiosignal skal nå fram til lytterne.

I løpet av Trudes nesten 40 år i NRK endret den digitale omveltninga medienes produksjonsmåter. Trude var interessert og konstruktiv i møte med nye utfordringer, lærte raskt og delte kunnskapen med kolleger.

I fagforeningen bidro hun engasjert for medarbeidernes rettigheter – iblant til hodebry for lederne. Men det var alltid klokt å lytte til Trudes argumenter.

Det siste året byttet Trude ut de karakteristiske treskoene med rullestol. Sykdommen krevde sitt, men Trude fortsatte å jobbe lojalt for NRK og publikum. Vi har derfor hatt glede av hennes solide kompetanse og gode humør helt fram til i sommer.

Vi er mange som har fulgt Trude med vekselvis håp og uro de siste åra. Den FB-oppdateringa hun la ut 4. september i år, er betegnende for Trudes livsholdning:

«Det har vært ei merkelig uke på mange måter. Privat har det vært litt tungt, for formen har ikke kommet seg særlig etter siste ukes kur.

Men allikevel er det oppløftende i dag at Europa ser ut til å snu noe i synet på ansvar i denne forferdelige flyktningkatastrofen».

Helt til det siste hadde solidariske Trude omtanke for andre i krise.

Våre tanker går til Morten og sønnene Emil og Martin, som har mistet en kjær livspartner og mamma. Mange har mistet en god venn. I NRK savner vi en god medarbeider og kollega.

Vi hadde ønsket å ha Trude blant oss mye lenger.

Sånn ble det ikke, men vi husker Trude Kverndal i takknemlighet for hennes styrke, varme og hennes faglige innsats.

På vegne av NRK Trøndelag

Eva Digre og Sigrid Gjellan