Det var med stor sorg vi mottok beskjeden om at Knut brått var død, 15. oktober, 56 år gammel. Det er uvirkelig og det føles tomt og rart at vår kjære kollega og venn er borte etter mer enn 25 års arbeidsfelleskap ved forskningsenteret på Rotvoll. Det er lang tid, men har likevel endt så altfor tidlig.

Knut tok sin doktorgrad ved NTH, og det var derfor en kompetent fagperson som begynte ved Statoils forskningssenter i 1988. Hans første oppgave var å bygge opp en laboratorieaktivitet for å speile viktige tekniske utfordringer som Statoils oljeraffinerier sto overfor. Knut skulle snart vise seg å være rett mann på rett plass. Han klarte på kort tid å etablere et godt og respektert fagmiljø, samt knytte viktige kontakter med norske og internasjonale teknologimiljøer. Gjennom dette felleskapet og med Knut som dirigent, er det over tid levert resultater av betydelig verdi for Statoil. En særskilt egenskap Knut hadde var å trekke essensen ut av eksperimentelt arbeid og omsette dette til kommersielle løsninger. Han var oppfinner av mange patenter for Statoil, og han ble tildelt forskningssenterets høythengende Reodor Felgen-pris hvor kriteriene er utøving av kreativitet, originalitet, trekke på «team» og påvist verdiskaping for Statoil.

Knut var en sjelden kombinasjon av dyktig fagperson, god formidler, nettverksbygger, utpreget løsningsorientert, raus og humoristisk. Han praktiserte at kunnskapen blir mer verdt når den deles. Med denne filosofien har han satt et solid fotavtrykk i bestrebelsene etter et tverrfaglig miljø der alle deler ideer og kunnskaper, og der alle får mer igjen enn de gir.

Knut var en samlende person, mer enn vanlig interessert i sport, og var selvoppnevnt primus motor for en intern fotball-gruppe som hver fredag kjempet om ballen og den viktige siste-scoringen. Han var sprek og likte seg i naturen. Han fylte fritiden sin med sykling og turer til fjells. De siste årene ble landstedet på Smøla et kjært fristed for Knut og familien, hvor de tilbragte mye tid sammen.

Våre tanker og medfølelse går til Aase, Julie, Helle og Mikkel og annen nær familie.

Takk Knut. Hvil i fred.

Kolleger ved Statoil forskningsenter