SVEIN IVAR GRANDE

En fullsatt Værnes kirke tok tirdag 26. januar farvel med Svein Ivar Grande. Brått og uventet døde han om morgenen 15.januar i heimen ved Vikanlandet. Han ble 75 år.

Som 12-åring kom han flyttende fra Frosta til Stjørdal. Etter sjuårig folkeskole, dro han i en alder av 15 år til sjøs som byssegutt, men etter ett år ute kom han tilbake og startet et utdanningsløp som først besto av realskolen på Kvislabakken, deretter landsgymnas på Steinkjer hvor han tok realartium i 1962. Samme år var han også russeformann på landsgymnaset. Han begynte på bygglinja ved NTH i 1962 og fire og et halvt år senere var han utdannet som sivilingeniør innenfor byggfag. Så gikk turen til Fredrikstad med jobb i teknisk etat.

Høsten 1970 begynte han som lærer ved Stjørdal tekniske fagskole. Her ble han hovedlærer helt fram til han gikk av med pensjon i 2004. Et par år hadde han permisjon i tilknytning til et engasjement ved institutt for vann og avløp ved NTH. Faglig var han en ener. Gjennom de 34 årene han ledet Stjørdal tekniske fagskole møtte studentene en faglig meget sterk person, og ikke minst en lærer med særskilt gode pedagogiske og menneskelige egenskaper. Han bidro mye til at fagskolestudiet på Stjørdal ble attraktivt og fikk stor søknad. Svein nøt respekt i vide kretser og uten bruk av de store ord. Om han ikke hev seg inn i store debatter, så var det likevel aldri tvil om hva han sto for. Han var en person alle kunne stole på. Han kom med i politisk virksomhet og var i to valgperioder medlem av kommunestyret i Stjørdal hvor han representerte Venstre. I mange år var han medlem i kommunens bygningsråd og teknisk hovedutvalg. Gjennom mange år var han medlem i den fylkeskommunale skjønnsretten; en skjønnsmann med stor tillit.

Da Svein kom til Stjørdal i begynnelsen av 1950 årene, gled han fort inn i et kameratmiljø på Kvislabakken. Helt fra barnsben av hadde han stor interesse av fiske og fangst. Det ble mange turer sammen med kamerater i skog og mark. Ikke mist var fisketurene i Børgefjell et høydepunkt om somrene. Fra «sin base» ved Vikanlandet har sjø og sjøfiske vært hans kjæreste hobby, men også fjellet med hyttebygging og hytteliv ved Sonvatna ble en viktig del av fritida. Sammen med sin Thea ble det også flere sommerturer til de greske øyer. De senere årene ble det mange opphold i leiligheten i Torrevieja, og venneflokken var alltid velkommen. Samtidig med sin sterke teoretiske kompetanse, var han også svært praktisk anlagt, en kamerat som alltid stilte opp når noen trengte praktisk hjelp. En sann dugnadsperson som også hadde sansen for å ha med seg skikkelig utstyr, og som ikke trengte mye forklaring når han kom for å hjelpe. Svein var alltid opptatt av andres ve og vel, og var på alle måter den perfekte vert. Flink til å lage mat, evnen til «å se alle», uformell og oppmerksom. Vi er mange som har varige minner fra utallige sosiale samvær i «Fjurrustuggu». Om været noen ganger kunne være grått, så var det alltid godvær i naustet. Han elsket stunder med sang og spill! En trofast og avholdt kamerat er borte. Vi føler nå med Thea og Hilde og hennes familie.

For venner i KDL /Ragnar Næss