JOHAN KVIKSTAD

Med Johan Kvikstad er en markant og vidsynt skolemann gått bort. Kvikstad døde 9. januar, 91 år gammel. Han ble født i Sulitjelma i 1924. Der begynte han som lærling i gruvene i 1942, gikk på teknisk aftenskole og ble fagarbeider. Han var en aktiv idrettsmann og bare 23 år da han ble medlem av kommunestyret (AP). Han ble sett på en politisk begavelse, men bestemte seg for å vie hele sin arbeidskraft til skolen. Veien gikk via Statens yrkeslærerskole til lærerjobb ved yrkesskolen i Kirkenes og rektorstilling ved yrkesskolen i Harstad. Som konsulent i departementet 1961-66 var han med på å utarbeide den tredje femårsplan, som ble et løft for yrkesopplæringen for håndverk og industri. Han var deretter rektor ved den nye Brundalen yrkesskole i Trondheim og ved Oslo yrkesskole Sogn, og til slutt inspektør for yrkesopplæringen i Oslo 1983-90. Overalt var han en energisk og avholdt leder.

I 1976 fikk Kvikstad en spesiell mulighet til å være med på utviklingen av skolen i hele Norge da han ble oppnevnt til formann i det nye Rådet for videregående opplæring. Hovedoppgaven var å bygge ut en allsidig videregående skole over hele Norge slik at alle unge, uavhengig av bosted, kjønn og familieøkonomi, kunne skaffe seg en god utdanning. Kvikstad ivret for å slå sammen gymnas og ulike yrkesskoler slik at steder med ned til 12 – 14 000 innbyggere kunne få sin egen videregående skole. En stor utbygging kom i gang, den største før Reform 94.

RVO hadde mange oppgaver. Utviklingen av moderne fagplaner var nok den som lå Kvikstads hjerte nærmest, herunder planer som kunne gi funksjonshemmede elever en meningsfylt opplæring. En milepæl ble nådd da Stortinget i 1982 lovfestet fortrinnsretten for denne gruppen.

Kvikstads syn på yrkesopplæringen i skolen var at den skulle legge et godt grunnlag for videre fagopplæring i arbeidslivet. Men ungdommen trengte en bred plattform av kunnskaper, praktiske og teoretiske. Det ville gi dem den beste utrustning for et arbeidsliv i stadig forandring, og for et liv som aktive borgere i et demokratisk samfunn.

Johan Kvikstad var en ener og en hedersmann. Han har satt dype spor etter seg i norsk skole.

Ivar Bjørndal, direktør i RVO 1981-90