HANS SKOIE

Professor Hans Skoie er død, 78 år gammel. Skoie var cand. real. med hovedfag i matematikk og ble deretter knyttet til NAVFs utredningsinstitutt for forskning og høyere utdanning (i dag Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, NIFU). Her bygde Skoie opp fagmiljøet for forskningsstatistikk og studier av forskningspolitikk, med forskningsopphold ved Harvard 1967-68 og Universitetet i Sussex (SPRU) 1979-80.

Skoie var en av Norges ledende og mest profilerte eksperter på forskningspolitikk med store kunnskaper om det norske systemet. Han startet i 1978 tidsskriftet Forskningspolitikk for å belyse norsk forskningspolitikk i en internasjonal kontekst. Det redigerte han i 25 år. Tidsskriftet er fremdeles det viktigste for forskningspolitiske diskusjoner i Norge (og vel også i Norden). Hovedverket hans, «Norsk forskningspolitikk i etterkrigstiden», er fortsatt en sentral kilde om utviklingen av norsk forskning.

Fra 1992-2002 var Hans Skoie professor II i vitenskapspolitikk ved NTNU og deltok i vitenskapsteoriundervisning og en rekke forskningspolitiske seminarer. Skoie ble også benyttet som rådgiver av ledelsen ved NTNU og SINTEF. Vi hadde stor glede av samarbeidet med Hans, hans sterke engasjement og oppdaterte kunnskaper om de forskningspolitiske arenaene, og hans imponerende faglige nettverk. Det fikk også mange studenter nyte godt av.

Hans var en markert deltaker i forskningspolitiske debatter, med uttalt skepsis til organiseringen av forskningspolitikken og det svake politiske engasjementet i forskning. Hans var også kritisk til universitetenes organisatoriske utvikling og fulgte til det siste fusjonsprosessen ved NTNU.

Med Hans Skoies bortgang har vi mistet en viktig stemme i norsk forskningspolitisk debatt. Han vil bli savnet.

Håkon With Andersen og Knut H. Sørensen

Foto: NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning