OLAV SANDSTÅ

Olav Sandstå døde brått den 10. september 2016. Olav var født i Ullensvang i Hardanger i 1968, og vokste opp samme sted. Olav begynte på NTH, Linjen for datateknikk og teknisk kybernetikk høsten 1987.

Olav skilte seg ut allerede tidlig i studiene med sine resultater, han var den beste av de beste. Etter fem års studium ble han sivilingeniør i mai 1992 med hovedkarakteren «særdeles tilfredsstillende» og karakteren 1.0 – for hovedoppgaven. Etter fire års studier ble han tilsatt som vitenskapelig assistent ved Institutt for datateknikk og telematikk, det første året i halv stilling fordi han gjorde hovedoppgaven ved siden av. Etter hovedoppgaven fortsatte han i full tid som vitenskapelig assistent ved instituttet fram til han startet verneplikten sommeren 1993. Han kom tilbake til IDT/IDI sommeren 1994 som forsker og doktorgradsstipendiat på «multimedia databasesystemer».

I 1999 begynte han i Clustra AS som senior software engineer samtidig som han fortsatt med doktorgraden. Olav disputerte 29. oktober 2004 over avhandlingen: «Tertiary Storage of Digital Video Archives». Olav hadde en nøkkelrolle i utviklingen av nettverksløsningene i den distribuerte databaseteknologien som Clustra utviklet.

Olav har alltid hatt faglig interesse for ytelsesopptimalisering, og da Clustra AS ble kjøpt opp av Sun Microsystems ble han sentral i arbeidet med å forbedre ytelsen i Suns JavaDB produkt. Da Sun Microsystems skulle kjøpe opp MySQL AB, var Olav en av ekspertene som ble valgt ut til å delta i en teknisk gjennomgang, en såkalt «due-diligence», forut for oppkjøpet. Etter at oppkjøpet var gjennomført gikk Olav inn i et team som hadde ansvaret for å videreutvikle MySQL i Sun.

Etter at Sun Microsystems ble kjøpt opp av Oracle Corporation i 2010 ble Olav en del av MySQLs optimalisator team som seninor principal engineer. Her hadde han hovedansvaret for kostnadsmodellen, og startet en omfattende omskriving som blant annet gjorde det mulig å inkludere de forskjellige lagringsmedienes karateristikker i beregningene.

Selv etter å ha forlatt akademia til fordel industrien jobbet Olav på mange måter som en forsker og beholdt interessen for, og gleden over, å formidle arbeid og resultater til andre. I sin yrkeskarriere, holdt han mange presentasjoner på JavaOne, Oracle OpenWorld, PerconaLive og andre konferanser.

Gjennom arbeidet sitt skaffet han seg en stor internasjonal kontaktflate, og samarbeidet med kollegaer i mange land.

Olav Sandstå var nøyaktig og grundig. Han gav seg aldri før han hadde full innsikt. Han var beskjeden og stakk seg ikke fram, unntatt ved sine resultater. Men selv om Olav var en ener og en ekspert, var han likevel raus nok til å hjelpe en nyansatt eller sommerstudent som strevde med et enkelt problem. Alle likte å diskutere ideene sine med Olav fordi han var tålmodig og kunnskapsrik, og alle ble klokere etter å ha snakket med ham.

Olav var ikke bare en fantastisk kollega, han er også en hengiven far og familiemann. Selv om han befant seg på en spennende konferanse på den andre siden av jordkloden så tok han seg likevel tid til å hjelpe datteren med leksene via Skype.

Olav var en del av database-miljøet i Trondheim i nesten 30 år. Hans store kompetanse, faglige dyktighet, gode humør, fantastiske hjelpsomhet og tålmodighet vil bli dypt savnet.

Våre tanker går til hans nærmeste.

Databasemiljøet i Trondheim