TOVE KARI VIKEN

Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Tove Kari Viken, sovnet stille inn 2. desember, etter lengre tids sykdom. Hun ble 74 år gammel.

Tove Kari Viken ble født i Oppdal i 1942, og vokste opp på Kongsvoll, hvor far Henry Hanssen var jernbanetelegrafist. Kongsvoll preget Tove, både som menneske og politiker.

Da Tove Kari Viken kom i skolealder, var Engan skole nærmeste skole. Dermed måtte hun bo på hybel. Hun var trolig Oppdals yngste hybelboer, sa hun selv. Det var også en skolesak som førte henne inn i politikken. I 1968 var nedleggelse av Vollan skole et tema i valgkampen lokalt. Dette ville ikke småbarnsmoren sitte rolig og se på. Hun engasjerte seg i Senterpartiet, der hun skulle få en lang politisk karriere.

Fra 1975 til 1983 satt Tove Kari Viken i Oppdal kommunestyre, og fra 1987 til 1989 var hun varaordfører i hjembygda. Viken var også aktiv i Norges Bondelag i disse årene. I 1981 ble hun eksempelvis bondelagets første kvinnelige styremedlem.

Fra 1981 til 1989 var Viken vararepresentant til Stortinget. Da hun skulle møte første gang, i 1983, skapte hun overskrifter da det ble klart at hun kunne felle Willoch-regjeringen på grunn av sin holdning til Natos dobbeltvedtak. Det sto på én stemme, og rakettmotstanderen Viken ville ikke stemme mot sin overbevisning.

Den potensielle regjeringskrisen endte med at representanten Johan Syrstad reiste hjem fra FNs generalforsamling i New York for å sikre voteringen.

Fra 1989 var Tove Kari Viken stortingsrepresentant. Samtidig ble hun leder av Senterpartiets studieforbund og medlem av partiets sentralstyre. Viken ble gjenvalgt i 1993, etter et brakvalg der Senterpartiet fikk 18,3 prosent av stemmene i Sør-Trøndelag.

I begge periodene på Stortinget var Viken medlem av sosialkomiteen, og da hun ikke kom inn på Stortinget ved 1997-valget, ble hun politisk rådgiver i sosialsaker i Sosial- og helsedepartementet den følgende stortingsperioden. I tillegg var hun vara til Stortinget.

I 2006 var hun igjen i nyhetsbildet da hun sto i spissen for demonstrasjoner mot Forsvarets testing av klasebomber i Hjerkinn skytefelt.

Lars Gisnås

Minneord i Adresseavisen