THOMAS HANS HENRIK KNOFF

Pensjonert avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken St. Olavs Hospital, Thomas Knoff, døde 19. desember og ble bisatt fra Vår Frues kirke 29. desember. Han var født i New York i 1931, vokste opp i Ringsaker og på Vinstra hvor han tok artium i 1950. I 1957 ble han cand. med. i Oslo. Etter spesialistutdannelse i fødselshjelp og kvinnesykdommer i Tromsø, Drammen og Radiumhospitalet kom han i 1970 til Trondheim som assisterende overlege ved Sentralsykehusets nye gynekologisk- og fødeavdeling, fra 1974 var han overlege og sjef for avdelingen som senere ble kalt Kvinneklinikken. I 1974 giftet han seg med Helga Kvitland Knoff som ble overjordmor, samlebetegnelsen «Knoffen og Knoffa» ble i mange år brukt med kjærlighet om dette tospannet som styrte fødeavdelingen med stødig hånd, todelt og enhetlig, gjennom mange vanskelige perioder.

Fra 1978 til nedleggelsen i 1985 hadde Kvinneklinikken ansvaret for legetjenesten ved EC Dahls Stiftelses Fødeklinikk. Striden om EC Dahls Stiftelse var en tung tid for Thomas Knoff, som var en fredens mann og skydde konflikter. Han holdt ut, mange ville ha trukket seg fra en jobb som medførte slike personlige belastninger.

Da undervisningen av medisinske studenter startet i 1975 var det Thomas Knoff som fikk ansvaret for all praktisk og teoretisk undervisning i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Knoff var en avholdt og dyktig universitetslærer, undervisningen var krydret med underfundig humor og pedagogiske anekdoter. Han var belest og kunnskapsrik, og faglig alltid på høyden. Han var en av de siste all-allrounderne behersket alle deler av faget, og var en eminent operatør. Som sjef var han meget avholdt, og en inspirerende klinisk lærer. Hans høviske omgang med pasienter og hans alltid høflige og forekommende vesen blir husket. Han var alltid interessert i folk og kanskje særlig de pasientene som ikke hadde hatt et enkelt liv. Vi som opplevde ham som fødselshjelper husker kanskje best hans evne til å opptre rolig i kritiske situasjoner, hvor stemningen på fødestua snudde straks Knoff kom. Han handlet rolig og lavmælt men effektivt, og alltid empatisk overfor den fødende.

Etter at han i 1998 ble pensjonist ble mye tid tilbrakt på småbruket på Vinstra hvor gamle bygninger ble restaurert og vedlikeholdt. Han var på hjemmebane når det gjaldt lafting og legging av torvtak. Han fikk også bedre tid til barn og barnebarn, gikk på franskkurs og var aktiv i Medisinsk Seniorforening. De siste årene ble dessverre preget av sykdom, Helga pleiet ham til det siste. Da han døde var det ikke uventet, men like fullt vemodig. Thomas Knoff var en hedersmann som etterlater seg gode minner. Våre tanker går nå til hans nærmeste, framfor alt Helga og hans tre barn fra første ekteskap, deres ektefeller og barnebarna.

Bjørn Backe

Runa Heimstad

Mette Haase Moen

Kjell Å Salvesen